IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът отново призова Москва да прекрати провокациите

Ескалацията в руската дейност, целяща дестабилизация на Украйна през последните седмици, е изключително опасна и провокационна

10:01 | 16.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руските военни учения в близост до границата с Украйна продължават. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руските военни учения в близост до границата с Украйна продължават. Снимка: Ройтерс

След вълненията около вероятно проникнал в Украйна руски военен конвой германският канцлер Ангела Меркел е призовала президента на Русия Владимир Путин да допринесе за деескалацията на конфликта в Украйна. По-специално той трябва да се погрижи за прекратяване на преминаването на оръжие, военни консултанти и въоръжен персонал през границата с Украйна, е заявила Меркел в петък вечер в телефонен разговор с Путин според говорителя на правителството Щефен Зайберт, предава DPA.

Украинското правителство и НАТО обвиняват Русия, че е проникнала тайно с военен конвой в района на битките в източната част на Украйна. Москва отрича да има нарушение на границата.

Британски репортери съобщиха през нощта в петък, че 23 руски военни превозни средства са пресекли границата. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че се е случил "инцидент" в съседната страна. Украинската армия е унищожила някои от превозните средства,  заяви от своя страна президентът Петро Порошенко.

За разлика от тях обаче руският генерал-майор Игор Конашенков е цитиран от новинарската агенция Интерфакс, че „руска военна колона, за която се твърди, че е прекосила границата с Украйна, не съществува", но все пак е по-добре „украинската артилерия да стреля срещу фантоми, отколкото срещу бежанци или собствените си войници“.

По-рано и САЩ обвиниха Русия за „трайна военна интервенция". Това е в абсолютен контраст с хуманитарната помощ и евентуалното мирно разрешаване на конфликта, заяви Кейтлин Хейдън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, във Вашингтон. Политиката на Москва в последните седмици е "изключително опасна и провокативна". Хейдън не коментира евентуалната инвазия на руски военни превозни средства в Украйна, защото не разполагала с достатъчно информация.

"Работим по събиране на повече подробности по информации, че силите за сигурност на Украйна са извадили от строя коли от руски военен конвой на украинска земя", заяви Хейдън. "В момента не сме в състояние да потвърдим тези информации", отбеляза тя, като отново изрази безпокойството на САЩ "от руски и подкрепени от Русия навлизания в Украйна".

Последна актуализация: 17:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Сега като тръгнат от няколко посоки към Киев - собствените им войници, недоволните националисти и контраатаката от Новоросия, пак ли Москва ще е виновна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още