Бактерия поразява вековни маслинени гори в Италия и поставя под заплаха производството на зехтин в страната, пише британското издание Daily Mail. Ограниченото производство пък може да се окаже предпоставка за повишаване на цената в зехтина в световен мащаб.
Бактерията Xylella fastidiosa е засегнала 800 хил. дървета в Саленто, разположен в южната част на област Пулия. Досега борбата със заболяването е коствала на производителите 250 млн. евро, а очакванията са разходите да растат.
В региона се произвежда 11 млн. тона маслини годишно или около 1/3 от националния добив. Произвежданият в областта зехтин е определян като един от най-добрите в страната.
Бактерията се появява за първи път в Европа, но е разпространена в Северна и Южна Америка. Тя предизвиква изсъхване на дървото, а високите летни температури в момента способстват за разпространение на заболяването.
Експертите препоръчват „санитарен кордон” от 8 хил. хектара около заболелите дървета за борба със заразата.