IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорена е тристранна среща между ЕК, Русия и Украйна за доставките на газ

Катрин Аштън свика извънредна среща на външните министри на ЕС, на която да бъде обсъдена обстановката в Украйна и Ирак

09:18 | 15.08.14 г. 1
Договорена е тристранна среща между ЕК, Русия и Украйна за доставките на газ

Президентът на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще разговарят по темата за доставките на природен газ и други търговски въпроси. Новината беше разпространена от световните агенции, които се позовават на съобщение на Европейската комисия от късно снощи.

На този етап не е ясно кога и къде ще бъде проведена срещата. В традиционния обеден брифинг в четвъртък говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер обясни пред журналисти, че Брюксел договоря срещата и тя ще се проведе „в началото на есента”, но всичко зависи от постигнатите договорки.

Новината за предстоящата тристранна среща идва и само броени часове преди извънредната среща на външните министри на ЕС, свикана от Върховния представител по въпросите на външната политика на общността Катрин Аштън. По време на разговорите трябва да бъдат обсъдени две теми – ситуацията в Ирак и в Украйна, съобщиха още от Европейската комисия.

До този момент ЕС успя да договори няколко срещи на високо ниво между Украйна и Русия по темата доставки на природен газ, отбелязва онлайн изданието на The Wall Street Journal. Тези разговори обаче не постигнаха успех.

Търканията между ЕС и Русия пък се задълбочават в последните седмици със засилването на санкциите, които двете страни налагат. ЕС наложи редица ограничения на икономическите връзки с Русия, а Москва от своя страна отвърна с ембарго на вноса на храни и селскостопански продукти от страни от общността, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, т.е всички, които прилагат икономически санкции срещу руски лица и компании.

Очакванията са и тези търговски отношения да бъдат обект на предстоящата тристранна среща между лидерите на Русия, Украйна и ЕК, коментира още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Любовен триъгълник се заформи :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още