IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции записаха най-силен ръст от седмица

Добрите корпоративни резултати подкрепят доверието на пазарните участници

19:45 | 13.08.14 г. 1
Европейските акции записаха най-силен ръст от седмица

Европейските акции поскъпнаха до най-високо ниво от седмица на фон на по-добрите от очакваното финансови резултати на редица компании, съобщава Bloomberg.

Регионалният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4% до 330 пункта. Въпреки ръста обаче индексът е с 5,6% под шестгодишния връх, достигнат на 10 юни, заради геополитическото напрежение.

В Германия DAX 30 се повиши с 1,43% до 9 199 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,37% до 6 657, а във Франция CAC 40 нарасна с 0,79% до 4 195 пункта.

“Това е в резултат на добрите корпоративни резултати, които всички очаквахме. Тъй като икономическите фундаменти не са се променили, виждам скорошната корекция като добра възможност за покупка”, коментира пред информационната агенция Дирк Тийлс от KBC Asset Management NV в Брюксел.

Същевременно в хода на сесията акциите смекчиха ръстовете, след като Bank of England занижи прогнозата си за ръста на доходите във Великобритания. Английската централна банка отново намекна за скорошното увеличаване на основната лихва.

Акциите на германската компания EON поскъпнаха с близо 5 на сто, след като групата обяви нетна печалба за полугодието от 1,53 млрд. евро при очакван резултат от 1,46 млрд. евро. Ръководството на компанията увеличи очакванията си за печалбата за цялата година.

Това се отрази и на акциите на RWE, която ще обяви финансите си утре. Акциите на компанията поскъпнаха с малко над 3%. Пазарната оценка на италианската Enel се увеличи с 1,6%, а на EDP-Energias de Portugal SA – с 3,4%.

Акциите на Swiss Life поскъпнаха с малко над 7 на сто също заради по-добър от очакваното финансов резултат, а на Merck KGaA – с над 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Естествено че ще е така. Европа е лщлката на цивилизацията и пак ще бъде, стига разрушителните сили Русоя и САЩ да не зпретнат някоя ядрена война. http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още