IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще подпомогне финансово производителите на праскови и нектарини

Комисията ще увеличи от 5 на 10% дела на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара и раздадена безплатно

19:51 | 11.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК ще подпомогне финансово производителите на праскови и нектарини

Европейската комисия (ЕК) ще предостави финансова подкрепа за производителите на праскови и нектарини, които понасят загуби заради руските ограничения върху вноса на европейски храни и неблагоприятните метеорологични условия. Това обяви в понеделник Комисията, цитирана от Ройтерс и AFP.

Еврокомисията посочи, че все още е твърде рано да се определи, дали фермерите от Европейския съюз (ЕС) ще имат право да получат обезщетения от фонда на стойност 400 млн. евро, който бе създаден като част от реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП).

ЕК обаче вече е решила да подкрепи производителите на праскови и нектарини, увеличавайки от 5 на 10% дела на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара и раздадена безплатно. 

ЕС компенсира фермерите за непродадените плодове и планира да предостави и допълнителни средства за маркетинг. Еврокомисията не посочи точната сума, която ще бъде отпусната, пише БТА. 

"Днес ще предложа ЕК да вземе незабавни мерки с обратно действие, насочени към намаляване на предлагането и насърчаване на търсенето", каза еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош. 

Според Брюксел мерките в помощ на производителите на плодове, които трябва да бъдат одобрени официално, вече се обмислят заради лошите метеорологични условия, които навредиха на реколтата, като ситуацията бе усложнена и от руското ембарго. Франция, Италия, Гърция и Испания са основните производители на праскови в ЕС с годишен добив от 2,4-2,5 тона и 1,1-1,2 тона нектарини. 

По-рано в понеделник стана ясно, че първите камиони, натоварени с гръцки праскови, са поели обратно към средиземноморската страна. Предполага се, че около 3 000 камиона с гръцки праскови и нектарини са потеглили за Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ей, грък да си мааму стра. Само ти дават ли дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още