IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци защити скоростта на реформите в Италия

Италия ще постигне възложените от ЕС бюджетни цели през тази година, коментира премиерът на страната

15:12 | 11.08.14 г.
Ренци защити скоростта на реформите в Италия

Италия – третата по големина икономика в eврозоната, ще постигне възложените от Европейския съюз (ЕС) бюджетни цели през тази година, въпреки че отново се върна към рецесия през второто тримесечие. Това коментира в интервю за FT премиерът на страната Матео Ренци, който защити скоростта, с която се движат неговите реформи.

Ренци отхвърли предложението, направено от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги миналата седмица, че ЕС трябва да се намесва в страни, в които реформите не са били приложени достатъчно бързо, за да стимулира икономическия растеж.

“Съгласен съм с Драги, с това, което той казва, че Италия трябва да направи, но това как се случват нещата, го решавам аз, а не тройката, не ЕЦБ, не Европейската комисия (ЕК)”, коментира той.

“Аз ще осъществя сам реформите, защото Италия не се нуждае от някой друг, който да обяснява какво да се прави”, допълва Ренци.

Миналата седмица стана ясно, че Италия неочаквано отново е попаднала в капана на рецесията, след като през второто тримесечие икономиката се сви с 0,2 процента спрямо предходното тримесечие. Страната се измъкна от предишната рецесия само преди няколко месеца – в края на 2013 г.

Според икономисти заради новата рецесия страната вероятно няма да успее да свие бюджетния си дефицит под границата от 3% през тази година. Според Фабио Фоа, икономист в Barclays в Милано, дефицитът няма да падне под 3 на сто от БВП, докато правителството не свие разходите с 1,2 – 3,2 млрд. евро.

Ренци пое ангажимент лично да контролира прегледа на разходите на Италия до осигуряване на съответствие на фискалните показатели с регламентите на ЕС.

“Нямам никакво намерение да нарушавам тавана от 3%. Надяваме се да имаме по-добър растеж през втората половина на годината”, посочва той.

Ренци казва още, че се опасява от дефлация в еврозоната. “Не съм страхлив по природа, но бих бил по-щастлив, ако еврото не беше толкова силно срещу долара и ако инфлацията беше малко по-висока”, допълва той.

Премиерът на Италия защити и подготвяната парламентарна реформа, с която вероятно ще се сложи край на двукамарната система в страната. Той планира и да намали броя на сенаторите на 100 от 320, освен реформата на пазара на труда и данъчната реформа.

Ренци допълва в интервюто, че Италия е широко отворена за чужди инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още