IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси в Европа затвориха на червено

Действията на Русия срещу Запада и решенията на ЕЦБ и АЦБ приковаха пазарното внимание на Стария континент

19:13 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите индекси в Европа затвориха на червено

Водещите индекси на борсите в Европа приключиха търговията с понижения, след като и Европейската централна банка, и Английската централна банка не измениха курса на паричните си политики. Действията на Русия също приковаха пазарното внимание.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,7% до 1 314,09 пункта. В Лондон FTSE 100 затвори със спад от 0,58% до 6 597,37 пункта. Немският DAX изтри 1% от стойността си до 9 038,97 пункта.

Във Франция САС 40 е надолу с 1,36 на сто до 4 149,83 пункта. В Испания IBEX 35 се понижи с 1,64% до 10 0078,60 пункта. Португалският PSI 20 заличи 2,27% до 5 453,29 пункта, след като ситуацията с Banco Espirito Santo продължава да тежи на капиталовия пазар в страната.

Напрежението между Русия и Украйна продължава да тежи на инвеститорското настроение в Европа. Москва отговори на санкциите на Запада, като забрани вноса на някои селскостопански стоки и храни. В Русия MICEX излезе на зелено. Днес индексът се покачи с 0,10% до 1 336 пункта.

Очаквано - ЕЦБ запази непроменена основната лихва при 0,15%. Ставката е най-ниската от създаването на еврозоната през 1999 г. На редовната си пресконференция след заседанието на централните банкери президентът на институцията Марио Драги каза, че екипът му е „ускорил“ подготовката по стартирането на програма за изкупуване на активи и обяви готовност за нейния старт, ако инфлационната картина се измени.

АЦБ също не предприе действия. Подобряващите се икономическите условия на Острова обаче подхранват спекулациите, че лихвите в страната ще тръгнат нагоре по-рано от очакваното.

В Германия индустриалното производство през юни разочарова. На сезонно изгладена база то нарасна само с 0,3%. В Испания индустриалното производство продължава своя възход през юни.

По-силен от очакваното органичен ръст и нова милиардна програма за обратно изкупуване на акции насърчиха цените на книжата на швейцарския концерн Nestle. В четвъртък цената на акциите на най-голямата компания за хранителни продукти по продажби в света скочи с 3,43%.

Акциите на Commerzbank поскъпнаха с 0,53% до 10,46 евро след по-добри от очакваното резултати. Нетната печалба на немския кредитор се увеличава до 300 млн. евро заради по-малко лоши кредити. Година по-рано банката бе на загуба в размер на 58 млн. евро.

Deutsche Telekom също зарадва анализаторите с тримесечните си резултати, но акциите на дружеството поевтиняха с 1,52% до 11,36 евро за брой.

През второто тримесечие Аdidas постигна 14-процентен ръст на приходите от продажби в развиваща се Европа без да се отчита влиянието на валутните изменения. Силното представяне в Русия и в Общността на независимите държави подкрепи спортният бранд. Акциите на компанията затвориха със спад от 4,46% до 55,50 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още