IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО се опасява от руска инвазия в Украйна

Русия е струпала 20 000 души войска по източната граница на Украйна, твърди Алиансът

17:59 | 06.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на NATO Андерс Фог Расмусен. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на NATO Андерс Фог Расмусен. Снимка: архив Ройтерс

В Европа се разрастват опасенията от нахлуване на руски войски в източната част на Украйна. Русия е струпала 20 000 души войска по източната граница на съседната си страна и може да навлезе под претекст за хуманитарна или миротворческа мисия, предупреди в сряда НАТО.

Според висши военни представители на НАТО от началото на месеца Русия е изтеглила на границата с Украйна танкове, пехота, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войски за логистична подкрепа. Също така на място са и специалните сили и различни звена на ВВС.

Няма как да отгатнем намеренията на Русия, но виждаме действията й и те предизвикват огромно безпокойство. "Русия е струпала близо 20 000 боеспособни военни на източната граница на Украйна“, заяви говорителката на НАТО Оана Лунгеску. Тя обвини директно Русия за влошаването на хуманитарното положение в източната част на Украйна: „Русия позволява притока на оръжия и бойци през границата и така подхранва конфликта". 

Правителството в Москва обаче отрича това. Русия отрича обвиненията на Запада, че въоръжава и подкрепя проруските сепаратисти, които от средата на април се сражават с украинските сили за сигурност в Източна Украйна. Като демонстрация на сила обаче руснаците обявиха, че в периода между 4 и 10 август ще проведат военни учения с участието на бомбардировачи и изтребители в близост до границата. 

Същевременно и полският премиер Доналд Туск предупреди за възможна инвазия на Москва. „Заплахата от директна намеса на руската армия в Украйна се увеличи в последните няколко дни“, заяви Туск. И външният министър на страната Радослав Шикорски заяви, че руската страна е възстановила своята бойна готовност в граничния район на Украйна, като там в готовност са няколко батальона. С тях може „да се упражни натиск, или дори да има нахлуване“, заяви Шикорски.

Междувременно федералното правителство на Германия призовава правителството в Москва да се въздържа от всичко, което допринася за по-нататъшна ескалация на напрежението. В последните битки срещу проруските сепаратисти в региона според украинската армия са били убити още 18 войници.

По-рано тази година НАТО вече предупреди за струпването на 40 000 руски войници по границата между Украйна и Русия. През юни обаче броят им намаля до по-малко от 1000. Въпреки това Москва отново дислоцира войски в пограничния район. 

Анализаторите припомнят, че Русия и преди е използвала военни учения като прикритие за нахлуване.

През миналата седмица Европейският съюз и САЩ постигнаха съгласие за налагането на допълнителни санкции на Русия заради действията ѝ в конфликта. По този начин бе дадено началото на третата фаза на най-голямото противопоставяне между Москва и Запада от края на Студената война досега. 

Във вторник пък стана ясно, че руският президент Владимир Путин е възложил на правителството да обмисли мерки в отговор на западните санкции срещу Русия. Путин съобщи за инструкциите, които е дал на руския кабинет, по време на работна среща с управителя на област Воронеж Алексей Гордеев.

"Политическите инструменти за натиск върху икономиката са неприемливи и противоречат на всички норми и правила. В тази връзка руското правителство вече предложи редица мерки в отговор на така наречените санкции от страна на някои държави”, коментира руският президент.

Конфликтът се задълбочи значително и след свалянето на малайзийския самолет над контролиран от проруските сепаратисти район в Източна Украйна на 17 юли. Въпреки че все още няма конкретни доказателства, Западът твърди, че свалилата самолета ракета земя-въздух е била осигурена от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Там работата съвсем загрубя, неконтролируемите мозъкопромити бандеровци взеха да стрелят по всичко движещо се - от хора без униформи до граждански самолети оцветени с цветове на руското знаме. Гледам на майдана им пак сблъсъци се готвят. Този път ще има руски блицкриг, дето може и до Кiев да стигне. Нато няма какво да се опасява, ми да бяга на инструктаж в белия дом та да им обяснят какви са новите планове за глобален военен конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ако наистина НАТО се опасява от каквото и да било относно Русия това говори че НАТО не струва и пукнат грош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Там сега борбата е не да се докаже причастността на руснаците, а да се забърше и скрие го^вняния пръст на Киев и ЦРУ в тази смрадлива история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
Ако имаше смисъл И неопровержими данни, досега, да бяха ги изнесли.Но, не изнасят. Само голи приказки в началото. Следователно, щатите се оакаха.Ха честито на Бананата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Biso
преди 9 години
Найстина, какво последно казаха холандците след разчитането на черните кутии?Още миналата седмица беше срока за изнасяне на информация от разследването.Американците нали твърдяха, че имат доказателства за вината на руснаците?Май всичко заглъхна и сега трябва да извадят нов заек от цилиндъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Очевидно е че, ако за даден гео-политически субект, не може по надлежен ред да се докаже причастност при свалянето на територията на съседно държавно формирование, самолет пътуващ под флага на трета страна, то първия задължително се готви за военна интервенция на територията на съседа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
НАТО да не се опасява и да не се мотае, а да бомбардира Киев, както направи с Белград, Багдад, Триполи и замалко Дамаск, защото казусът е същия - едно правителство избива собствения си народ, унищожава с тежки оръжия цели градове и обезлюдва чрез принудително изселване цели територии в източна Украйна. Нали пактът се е самоназначил за световен защитник на народите от кръвожадните им правителства?! Знаят как се прави - резолюция на СС на ООН и после - бой с томахавките по столицата, мостове, пътища, заводи, еектроцентрали.... и властите клекват. Не трябва да оставят на руснаците тази работа, защото руснаците не целят така прецизно легитимните цели... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още