IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мървин Кинг: Стрес тестовете са последният шанс за банковия сектор в Европа

Централните банки вече не са отговорът за икономическия растеж, смята бившият гуверньор на АЦБ

08:46 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Мървин Кинг бе гуверньор на АЦБ в периода 2003-2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мървин Кинг бе гуверньор на АЦБ в периода 2003-2013 г. Снимка: Ройтерс

Предстоящите проверки на качеството на активите на европейските банки представляват „последен шанс“ за сектора да затвърди доверието към себе си. На това мнение е бившият гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Мървин Кинг, цитиран от CNBC.

„През есента финансовите пазари ще следят много внимателно дали становищата, касаещи капиталовите позиции на различните банки, наистина са правдоподобни, като много неща зависят от това“, коментира централният банкер.

„Предходните стрес тестове за банките в Европа не убедиха особено пазарите за сериозността им. Това наистина е последният шанс за Европа да извърши правдоподобни стрес тестове относно финансовото състояние на всички банки“, добавя Кинг.

Европейските власти провеждат регулярни банкови стрес тестове от 2009 г. насам. Целта им е да бъде повишена издръжливостта на банковия сектор при евентуален икономически спад и да бъде възстановено инвеститорското доверие. Тестовете през тази година пък биват определяни като най-суровите.

По-рано през годината президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че е възможно някои банки да се провалят. Кинг, който заемаше поста гуверньор на АЦБ в периода от 2003 до 2013 г., споделя още, че за банките е от първостепенно значение да подходят честно и прозрачно.

„Това, което може да разочарова, е, ако след прегледа дойдат доста успокоителни отговори за банковата система, на които пазарите категорично не вярват“, казва още Кинг. „Това е време, в което честността е абсолютно жизненоважна. Прозрачността и честността, разрешаването на проблемите в балансите на банките и инжектирането на нов капитал са единственият път напред оттук нататък и това ще бъде тест за Европа, за да се види дали тя е готова да направи това.“

Бившият гуверньор на АЦБ изразява виждането си и за намаляващото значение на централните банки що се отнася до стимулирането на икономическия растеж.

„Те бяха жизненоважни в периода между 2008 и 2010 г., но трябва да признаем, че централните банки вече не са отговорът“, казва Кинг.

„Тайната на възстановяването сега ще зависи от други политики – отчасти на политиките за стимулиране на производителността и за повишаването на бъдещите доходи и отчасти на по-гъвкавите политики относно обменните курсове. Тези неща ще бъдат необходими, за да се ребалансира световната икономика“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още