IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предлага Пиер Московиси за икономически еврокомисар?

Същевременно Италия търси план Б за своя номинация, след като кандидатурата на Федерика Могерини срещна силен отпор от редица страни

18:03 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле (вляво) и Московиси често гледат в различни посоки. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле (вляво) и Московиси често гледат в различни посоки. Снимка: архив Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд е решил страната му да номинира бившия финансов министър социалист Пиер Московиси за европейски комисар, предаде AFP.

Оланд вече е съобщил решението си на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но официалното писмо с кандидатурата му ще е с дата 31 юли, за да може Юнкер да разпредели постовете и да представи екипа си на лидерите на ЕС на срещата им на върха на 30 август. Същевременно Оланд потвърждава, че иска за Франция поста на заместник-председател в Европейската комисия и портфейла на икономическите въпроси.

Въпреки това обаче кандидатурата на Московиси е доста противоречива. Бившият френски министър на финансите, който загуби поста си през пролетта след промени в правителството, бе спряган в продължение на месеци като бъдещ комисар на ЕС. Срещу социалиста има силни резерви в други страни членки на ЕС. Така например федералният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле наскоро публично постави под въпрос дали изпитващата икономически затруднения Франция, която в продължение на години поддържа бюджетен дефицит на границата на допустимото от ЕС, трябва да излъчи икономически комисар, който в момента отговаря и за общата валута и за бюджетната дисциплина на държавите членки на ЕС. 

„Това няма да е подарък за Пиер Московиси, защото неговият авторитет и безпристрастност постоянно ще се поставят под съмнение“, посочва източник на AFP от европейските институции.

Юнкер, който планира да представи своя екип по време на специална среща на върха в края на август в Брюксел, може да промени ресорите на предложените комисари. Според AFP се дискутира и възможността на Московиси да бъде предложено като комисар да работи над възстановяването на икономиките чрез инвестиции.

Междувременно стана ясно, че италианският премиер Матео Ренци е провел в правителствения дворец лична беседа с бившия министър-председател Масимо Д'Алема.

Срещата се тълкува като опит да бъде склонен Д'Алема да кандидатства за неуточнен възлов пост в Европейската комисия след отхвърлянето на кандидатурата за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността на италианския външен министър Федерика Могерини. Нейното име бе внесено лично от премиера Ренци и предизвика открита отрицателна реакция на някои страни, които я обвиниха в "проруски позиции". За позицията шанс има и досегашният български комисар Кристалина Георгиева.

До края на август Италия трябва да изработи свой резервен план, който неизбежно да снеме кандидатурата на Могерини и да направи избор между два варианта - да продължи борбата за същия пост или да приеме друго авторитетно комисарско кресло.

Ренци избърза и пусна в медийното пространство името на някогашния лидер на неговата партия Масимо Д'Алема. Опитният политик реагира зле, защото сметна, че младият му колега се опитва да го компрометира като сериозен кандидат и го "пробутва за Черен Петър", подобно на детската игра, където губещ е онзи, който остане с картата на коминочистача. Д'Алема изпрати по мобифона текстово съобщение на Ренци, което бе дословно цитирано в медиите: "Виждам, че ме използваш за Черен Петър или по-скоро за Червен Петър, за да прокараш твоята приятелка Могерини. Това не е хубаво", предаде БТА.

Още при първото споменаване на Масимо Д'Алема обаче последваха отрицателни реакции, най-вече от Германия, от източноевропейски страни, но и от влиятелни държави извън ЕС. На партиен празник в провинцията бившият комунистически лидер отправи косвен отговор на тези несъгласия, като заяви: "Прочетох, че щяло да има съпротива срещу моята кандидатура. Това не ме изненадва, защото знам, че в някои европейски среди съм смятан за прекалено ляв. Освен това аз съм изявен привърженик на мира с палестинците, а и внесох в ООН резолюцията срещу смъртната присъда, въпреки американското противопоставяне".

Очаква се първите изслушвания на еврокомисарите да започнат през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още