IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS се похвали с 15% по-висока печалба за второто тримесечие

Банката осъществи мащабно съкращение на разходи заради спада в приходите и по-високите съдебни разноски

09:48 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS се похвали с 15% по-висока печалба за второто тримесечие

Най-голямата швейцарска банка – UBS AG, отчете 15 на сто скок в печалбата за второто тримесечие на фона на по-ниските разходи, предава Bloomberg.

Нетнaтa печалба на кредитора е нараснала до 792 млн. швейцарски франка (876 млн. долара) спрямо 690 млн. франка година по-рано, посочи базираната в Цюрих институция. За сравнение, анкетираните от Bloomberg експерти прогнозираха по-лек ръст до 719,3 млн. франка.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти осъществи мащабно съкращение на разходите в размер на 2,1 млрд. франка, след като банката бе изправена пред засилен натиск, породен от спада на приходите и по-високите разходи по съдебни спорове. Банката се цели към насърчаване на възвръщаемостта на собствения капитал до повече от 15 на сто до 2016 г. от 7,6% през първата половина на тази година.

"При сегашната среда свиването на разходите е един от основните лостове, чрез които банките са в състояние да изплуват", каза преди представянето на финансовия отчет Нийл Смит, анализатор в Bankhaus Lampe в Дюселдорф. "Аз съм доста уверен в техните способности за намаляване на разходите", допълни той.

Разходите на UBS спаднаха с 6,9% до 5,9 млрд. франка през тримесечието, което помогна на равнището им да достигне 82,8 на сто от приходите спрямо 86,2% година по-рано.

По-рано през годината банката плати около 300 млн. евро (403 млн. долара) на властите в германския град Бохум, за да разреши спора дали е помогала на свои клиенти да укриват данъци. Кредиторът задели около 120 млн. франка за уреждане на спорове през тримесечието, с което общите разходи по законови разпоредби за периода достигнаха 254 млн. франка.

Печалбата  преди данъци от звеното за управление на активи спадна с 36 на сто до 355 млн. франка спрямо година по-рано, оставайки под 671-те млн. франка в прогнозата на анализаторите. Банката съобщи, че нетните изходящи потоци само от американското подразделение са достигнали 2,5 млрд. долара.

Конкурентите в САЩ, включително JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs Group и Morgan Stanley, отчетоха по-високи печалби от очакваното през второто тримесечие, като приходите от търговия с фиксиран доход спаднаха с по-малко в сравнение с миналата година. Банките също така са се възползвали и от покачването на консултантските такси през тримесечието, показаха данни на Bloomberg Intelligence.

Представени по-рано през месеца данни от ежегодния индекс Global Private Banking показаха, че UBS е успяла да постигне впечатляващ ръст от 15,4 на сто за година в бизнеса си с управление на клиентски активи към края на 2013 г., като те вече са доближили колосалната сума от 2 трлн. долара. Към момента финансовата институция управлява активи на клиенти на стойност 1,96 трлн. долара и ако продължава да се развива по същия начин, скоро ще стане първата банка, прехвърлила границата от 2 трлн. долара под управление според данни на Scorpio Partnership.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още