IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва влиза в еврозоната на 1 януари, прие Европейският съвет

Латвийската валута ще бъде конвертирана при 3,45 латвийски лата за едно евро

18:15 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Литва влиза в еврозоната на 1 януари, прие Европейският съвет

Литва ще стане 19-ият член на еврозоната от 1-ви януари 2015 г., обяви Европейският съвет, цитиран от Market Watch. Курсът, по който официалната латвийска валута ще бъде конвертирана в евро, е определен на 3,45280 латвийски лата за едно евро.

Присъединяването на балтийската страна към еврозоната ще доведе след себе си и процедурни изменения в рамките на Европейската централна банка (ЕЦБ). Досега всички членове на Управителния съвет на ЕЦБ имаха право на глас при вземането на решения. Това ще се промени с влизането на Латвия във валутния блок следващата година.

Новото разпределение на гласовете ще бъде направено на база големината на държавите. Най-големите пет страни ще имат 4 гласа, докато по-малките 14 ще си поделят 11 гласа.

Новината предизвика реакция в Германия, тъй като това означава, че на всеки пет срещи президентът на централната банка на Германия Йенс Вайдман няма да гласува. Вайдман неведнъж е бил самотна опозиция на президента на ЕЦБ Марио Драги, като германският гуверньор е отявлен противник на програмата на Драги за изкупуване на държавни облигации на страните в криза.

Литва, чието население е под 3 млн. души, е последната от трите бивши съветски републики от балтийския регион, която ще приеме единната европейска валута, след като Естония и Латвия вече са в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още