IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижения за европейските акции

Инвеститорските настроения бяха засегнати от коментарите на Джанет Йелън, че лихвите в САЩ може да бъдат вдигнати по-рано от очакваното

20:25 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижения за европейските акции

Акциите на Стария континент приключиха с понижения днешната сесия, след като се колебаеха по време на търговията, като коментарите на шефа на Фед Джанет Йелън засегнаха настроенията, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отстъпи с 0,3% до 1 360 пункта. Британският FTSE-100 се понижи с 0,5% до 6 710 пункта, немският DAX спадна с 0,7% до 9 719 пункта, а френският CAC 40 загуби 1% до 4 305 пункта.

Йелън заяви пред Конгреса на САЩ, че Фед може да повиши лихвите по-рано от очакваното, ако икономиката продължи да се подобрява. Като цяло тя направи балансирана оценка за американската икономика, като изтъкна икономическата несигурност, която може да доведе до вдигане на лихвите, както по-рано, така и по-късно от очакваното.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни пък заяви пред британски законодатели, че банката не обмисля допълнителни мерки за охлаждане на жилищния пазар и потвърди, че не е наясно кога лихвите ще бъдат повишени.

По време на търговията европейските борси бяха подкрепени от силните тримесечни резултати на водещите американски банки Goldman Sachs и JPMorgan Chase.

Goldman отчете печалба, която се оказа над пазарните прогнози заради по-малкия спад на приходите от търговия с финансови инструменти с фиксиран доход.

Печалбата на JPMorgan се понижи със 7,9% през второто тримесечие. Въпреки това резултатите на най-голямата банка по активи в САЩ се оказаха над очакванията на анализаторите.

Икономическите новини от деня показаха спад на нагласите в Германия. Институтът ZEW отчете седми пореден спад на инвеститорското доверие в страната, но посочи, че въпреки това германската икономика все още е стабилна.

„Последните данни усилиха опасенията за стагнация на немската икономика през второто тримесечие. Това е лоша новина за цялата еврозона“, коментира Карстен Бжески, старши икономист в ING.

Други данни от деня показаха, че инфлацията във Велкобритания през юни се е ускорила до 1,9% на годишна база, стимулирана от по-високите цени на облеклото и храните, докато тази в Италия бе потвърдена на ниво от 0,2%.

Акциите на португалската банка Espirito Santo спаднаха с 14% на фона на безпокойството относно компанията й майка и капиталовите й буфери. Ройтерс предаде, че Rioforte, холдингова компания за банката, се подготвя да поиска защита от кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още