IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси разшириха печалбите си

Водещият германски индекс Dax отпразнува титлата на Германия с ръст от 1,2% до 9783 пункта

19:44 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси разшириха печалбите си

Началото на новата седмица бе повече от успешно за европейските фондови пазари. След разпродажбите от последните няколко дни в понеделник курсовете на европейските акции се устремиха нагоре. Инвеститорите са готови да поемат малко повече риск, а от това се възползваха акциите, докато цената на златото от друга страна спадна. Данните за промишленото производство в еврозоната не доставиха ясен сигнал за участниците. През май имаше спад, макар и не толкова сериозен, каквито бяха очакванията.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 спечели 0,8 на сто до 3183 пункта, а Dax скочи с 1,2% до 9783 пункта. В Лондон водещият британски борсов индекс FTSE 100  отчете ръст от 0,84% до 6746,14 пункта. В Париж CAC 40 нарасна с 0,78% до 4350,04 пункта, докато испанският бенчмарк IBEX 35 добави към стойността си 0,64% до 10 606,30 пункта.

Подкрепа европейските борси получиха в следобедните часове и от борсите отвъд Океана. Причината за ръста там е сезонът на отчетите. Инвеститорите приветстваха по-добрите от очакваното финансови резултати на инвестиционната банка Citigroup. Новините за нови корпоративни придобивания също диктуват пазарните настроения в първите часове на сесията там.

Лидер в днешната сесия на Dax е германският производител на спортни стоки Adidas с ръст н 2,73% на книжата до 73,73 евро за брой след победата на Германия на приключилото в неделя Световно първенство по футбол. Германският триумф изостри апетита към акцията. Наистина Adidas спонсорира както Германия, така и Аржентина и е доставчик на фланелките и на двата отбора. Но германският пазар на спортни стоки е доста по-голям от аржентинския, пише WSJ. А онова, което е повод за радост за някои, е причина за нещастие за други. Конкурентът Nike снабдяваше с екипи и отбора на Бразилия. Подобно на отбора на страната домакин, и Nike се числи към губещите на Мондиала. 

В Лондон пазарната капитализация на Shire се повишава с 1,3 на сто. Търговията с акции на производителя на медикаменти бе насърчена от новата оферта за придобиване от страна на  AbbVie за 31 млрд. лири (53 млрд. долара).

Книжата на AbbVie поевтиняват с 0,84% до 54,50 долара за брой в Ню Йорк.

Изпадналата в криза испанска финансова корпорация BES, която след силен ръст от 7% в началните часове в Лисабон, приключи сесията със спад от 12,4%. Банката назначи през уикенда за нов изпълнителен директор прочутия икономист Витор Бенто и с това се опита да възвърне доверието на пазарите.   Акциите на BES поевтиняха с повече от 36 на сто през миналата седмица на фона на опасенията за ситуацията в Espirito Santo, след като компанията майка пропусна срокове за обслужване на част от дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още