IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за Banco Espirito Santo натиснаха европейските борси

Акциите на португалската банка се сринаха със 17% преди търговията с тях да бъде прекратена

19:34 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опасенията за Banco Espirito Santo натиснаха европейските борси

Акциите на Стария континент приключиха с понижения днешната сесия, водени от спадове на периферните пазари, като португалският индекс PSI 20 Index е надолу с над 4% след опасения за състоянието на водеща местна банка, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 1%, като италианският FTSE MIB е надолу с 1,9% а испанският IBEX – с 1,3%. Британският FTSE-100 се понижи с 0,7% до 6 672 пункта, немският DAX загуби 1,5% до 9 659 пункта, а френският CAC 40 изтри 1,3% до 4 301 пункта.

В Португалия опасенията за състоянието на Banco Espirito Santo сринаха акциите й със 17% и търговията с тях бе прекратена. Това повлече надолу и книжата на други регионални кредитори. Акциите на Banco Popolare спаднаха с 2,8%, а тези на Unicredit - с 2,5%.

Книжата на Commerzbank пък затвориха със загуба от 2%, след като според Ройтерс банката може да плати между 600 и 800 млн. долара, за да уреди разследванията за нарушаване на американските икономически санкции към някои държави.

Икономическите данни от Еврозоната показаха, че индустриалното производство в Италия е спаднало неочаквано с 1,2% през май. Спад е отчело и френското.

Акциите на Burberry се повишиха с над 3%, след като британската модна къща отчете 12% ръст в сравнимите продажби за първото тримесечие. Компанията обяви, че остава уверена относно устойчивия си растеж в бъдеще, но предупреди за загуба на приходи заради валутните курсове

Книжата на холандската мултинационална компания Fugro спаднаха с 18% след разочароващи търговски данни за второто тримесечие.

Акциите на AB Foods се понижиха с 1,4%, въпреки че групата очаква коригираната й печалба на акция през тази година да надмине миналогодишната. Приходите й през последното тримесечие са се повишили с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още