IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС постигна принципно споразумение за разширяване на санкциите срещу Русия

Брюксел ще разшири списъка с лицата, на които да бъдат наложени забрани за пътуване и замразяване на активи вследствие на украинската криза

12:09 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС постигна принципно споразумение за разширяване на санкциите срещу Русия

Правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха принципно споразумение за разширяване на списъка с лицата, на които да бъдат наложени забрани за пътуване и замразяване на активи вследствие на украинската криза, заявиха дипломати.

Броят и имената на тези, които ще бъдат добавени към списъка на санкционираните, ще бъде оповестен в сряда, твърди дипломат от ЕС, цитиран от The Moscow Times.

Досега ЕС наложи ограничени мерки на 61 лица от Русия и Украйна, чиито активи бяха замразени, като те получиха и забрани за пътуване. Сред засегнатите бяха и две енергийни компании, опериращи на полуостров Крим, който Москва анексира по-рано през тази година.

По думите на дипломата повече хора, отколкото компании, се очаква да бъдат добавени към списъка по-късно тази седмица. Друг висш представител на ЕС пък отбеляза, че по-голямата част от тези, които ще бъдат санкционирани, ще бъдат сепаратисти от източната част на Украйна.

На 27-ми юни лидерите на ЕС предупредиха, че блокът може да наложи нови санкции на Москва, освен ако проруските бунтовници не прекратят действията си в източната част на страната в рамките на няколко дни. Основните колебания на Съюза към момента продължават да идват по линия на планираните търговски санкции. Опасенията са свързани с някои от страни членки, в това число и България, за които Русия е основен доставчик на енергия.

Същевременно телефонен разговор между президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд показа, че двете страни споделят тезата, че Русия трябва да предприеме по-нататъшни стъпки по деескалация на напрежението в югоизточната част на Украйна. В противен случай Москва ще се изправи пред заплахата от нови санкции, посочиха от Белия дом.

Руската федерация "ще трябва да плати допълнителни разходи, ако незабавно не предприеме мерки по деескалация на напрежението" в Украйна, отбелязаха още от администрацията на Обама.

От пресслужбата на френския президент от своя страна посочиха, че Обама и Оланд призоват Москва да убеди бунтовниците в източната част на Украйна в необходимостта от провеждане на диалог с Киев.  

Всичко за кризата в Украйна четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още