IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отстъпления за европейските акции преди началото на сезона на отчетите

Капитализацията на холандската пощенската компания PostNL нарасна с над 18,28% след покачването на перспективата за 2014 г.

19:07 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Отстъпления за европейските акции преди началото на сезона на отчетите

Слабо представяне отчетоха европейските акции в понеделник, след като търговията остана под натиск вследствие на представените по-рано през деня песимистични данни за индустриално производство в Германия.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 приключи със спад от 0,92% до 1 381,33 пункта. В Лондон FTSE 100 изгуби 0,61% до 6 824,51 пункта. В Германия DAX 30 затвори с отстъпление от 0,96% до 9 912,96 пункта. Френският индекс САС 40 изтри 1,37% до 4 407,78 пункта, докато в Испания основният бенчмарк IBEX 35 се смъкна с 0,97% до 10 902,90 пункта.

Инвеститорите насочиха вниманието си към започващия трети поред сезон на отчетите за 2014 г., през който ще бъдат оповестени финансовите резултати на дружествата за периода април-юни.

Акциите в Lufthansa поскъпнаха с 0,11 на сто след новината, че авиокомпанията е пред сключване на сделка за партньорство с Air China.

Френски петролен гигант Total изгуби 1,95 на сто, след като оповести очакванията си за свиване на маржа на печалбата поради слабото представяне на бизнеса с рафиниране.

В Холандия книжата на пощенската компания PostNL поскъпнаха с цели 18,28 на сто, след като групата повиши перспективата си за 2014 г.

На макроикономическия фронт германското индустриално производство спадна за трети пореден месец през май. Сезонно изгладените данни показаха понижение от 1,8% спрямо април, когато спадът бе с 0,3%. На годишна база пък бе отчетен ръст от 1,3 на сто.

Промишленото производство се понижи с 1,6%, докато производството на капиталови стоки отчете ръст от 0,3 на сто. Енергийното производство от своя страна се разшири с 1 на сто.

Според икономическото министерство спадът е свързан с празниците около 1 май и би трябвало да е временен. "Индикаторите за нагласите и икономическите фундаменти сочат, че възходящото движение при индустриалното производство ще продължи през годината след по-слабото второ тримесечие", посочиха от ведомството.

През уикенда ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард намекна, че организация може да намали прогнозите си за растежа на глобалната икономика и предупреди, че възстановяването на икономическата активност може да се окаже "по-малко силно от очакваното".

Британският канцлер Джордж Осбърн и външният министър Уилям Хейг започнаха двудневна визита в Индия в понеделник. Представителите на Обединеното кралство ще търсят възможности британски фирми да инвестират в индийските сектори на отбраната и инфраструктурата, както и ще се опитат да привличат местни инвеститори към Острова.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел продължава своето посещение в Китай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още