IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Разследват Саркози за търговия с влияние

Това е най-новият удар по надеждите на бившия френски президент за завръщане в политическия живот

09:06 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никола Саркози се яви пред съдия късно снощи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никола Саркози се яви пред съдия късно снощи. Снимка: Ройтерс

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде разследван по подозрения в търговия с влияние, съобщава Прокуратурата на Франция, цитирана от CNBC.

На Саркози са му повдигнати обвинения за опит за осуетяване на разследването на предизборната му кампания през 2007 г., която е била тайно финансирана от Лилиан Бетанкур – най-богатата жена във Франция и наследница на козметичния гигант L'Oreal.

Това е най-новият удар по надеждите за завръщане на Саркози в политическия живот на страната, след като на изборите през 2012 г. той претърпя поражение от социалиста Франсоа Оланд.

Консервативният политик засега отрича всички обвинения.

Саркози е разследван по подозрение, че е използвал влиянието си, за да си осигури данни за разследване на предполагаеми нередности в победоносната му предизборната кампания през 2007 г. Той е обвинен в търговия с влияние, корупция и облагодетелстване от нарушаване на професионална тайна, заявява френската прокуратура.

Саркози е бил информиран за разследването рано тази сутрин. Вчера той беше задържан за разпит и прекара в ареста почти до полунощ.

По-рано вчера срещу един от адвокатите на Никола Саркози - Тиери Ерцог, както и съдията Жилбер Азибер, замесен в случая, също започна официално разследване за корупция и търговия с влияние. Тази стъпка вероятно означава, че налице са "сериозни или убедителни доказателства", сочещи към вероятно извършване на престъпление. 

Във Франция търговията с влияние се наказва с до 5 години затвор и глоба от 500 хил. евро, посочва изданието.

Това е вторият случай, в който се повдигат обвинения и започва официално разследване на бившия френски президент, припомня изданието. Първият случай е от миналата година, но обвиненията бяха оттеглени.

Още от ситуацията около Саркози вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още