IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мартин Шулц отново ще е председател на Европарламента

Шулц ще оглавява институцията за две години и половина, след което ще бъде заместен от представител на ЕНП

16:02 | 01.07.14 г.
<p>
	Мартин Шулц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс

Мартин Шулц беше избран за председател на Европейския парламент (ЕП) в следващите две и половина години на днешната учредителна сесия на институцията, съобщава БТА.

След като приключи мандата си, най-вероятно той ще бъде заместен от представител на Европейската народна партия, съгласно постигнатата вече договореност между двете най-големи групи в ЕП.

В избора за председател на Европарламента участваха 723 депутати. Изискваното абсолютно мнозинство беше 307 гласа, а Шулц беше подкрепен от 409 евродепутати. Освен Шулц, претенденти за поста бяха Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саяд Карим (Европейски консерватори и реформатори, Великобритания) и Улрике Луначек (Зелени, Австрия).

При поемането на поста Шулц отбеляза, че е първият председател на ЕП с втори мандат, след като бе начело на институцията във втората половина от мандата на предходния Парламент. Той открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по трансатлантическото търговско споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на Европейския съюз (ЕС).

Шулц добави, че Общността трябва да има независима енергийна политика със сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите. „Тези, които искат да търгуват с ЕС, трябва да приемат върховенството на закона, а не да изповядват правото на по-силния“, заяви Шулц. Той се обяви в защита на човешкото достойнство без значение на произход, пол, сексуална ориентация, етническа и религиозна принадлежност.

Осмият мандат на Евопейския парламент бе открит тържествено с изпълнение на химна на ЕС "Ода на радостта" от Страсбургската филхармония. Четиримата кандидати за председател на ЕП изложиха своите програмни намерения, а след това започна процедурата за тайно гласуване.

Преди гласуването четиримата кандидати направиха обръщение към евродепутатите. Шулц призова за сътрудничество между парламентарните групи. „Сътрудничеството е в основата на нашата работа, никой не получи мнозинство от избирателите“, отбеляза той и допълни, че „никой не може повече да заобиколи ЕП, защото тежестта му вече е равнопоставена на останалите институции на ЕС“.

Вторият кандидат, Пабло Иглесиас, посочи в обръщението си, че "наднационалните органи не трябва да отнемат свободата на нашите народи". "Лобитата служат на интересите на милионерите, това е скандално и противоречи на принципите на демокрацията", добави той.

Саяд Карим коментира, че вече е сключена сделка за председателския пост в ЕП още преди да е пусната и една бюлетина. Думите му бяха насочени към постигнатата преди дни договореност между левицата и десницата в ЕП за поделянето на председателския мандат.

Карим отбеляза, че девизът на изборите през май е бил "Този път е различно". "За съжаление, само няколко седмици след изборите сме приканени да подкрепим удобен консенсус, постигнат при закрити врата", поясни той.

Улрике Луначек също разкритикува договорката между левицата и десницата. „Изправени сме пред предварително сключена сделка, а демокрацията е въпрос на избор“, заяви тя.

Луначек обеща, че ако бъде избрана, ще сложи край на ограниченията в обществените разходи в ЕС, донесли бедност и накарали младите да възприемат Европа не като възможност, а като заплаха. Тя подкрепи идеята ЕП да заседава само на едно място.

По-късно днес ще бъдат определени и заместник-председателите на Европарламента.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още