IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kредитната активност в еврозоната се е свила през май

Статистиката не отразява мерките, които ЕЦБ предприе в началото на юни

13:59 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Kредитната активност в еврозоната се е свила през май

През май кредитната активност в еврозоната се е свила в сравнение с април. Този факт изведе на преден план икономическите слабости на валутния блок, които Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да реши чрез мерките, които взе в началото на юни, пише Ройтерс.

Отпуснатите кредити за частния сектор са с 2% по-малко през май в сравнение със същия месец на 2013 г., разкриват данните на ЕЦБ. През април понижението бе с 1,8% на годишна база.

Финансовата институция въведе нови мерки, с които да стимулира кредитирането, включително и отрицателна депозитна лихва. Действията обаче не са калкулирани в данните за май.

Измерителят на паричното предлагане в еврозоната – агрегатът М3 – през май нарасна с 1% на годишна база при ръст от 0,7% през април.

„Засега ЕЦБ определено ще остане пасивна, докато лихвените проценти и ликвидните мерки, оповестени през юни не окажат своето влияние“, коментира икономистът в IHS Global Insight Андрю Арчър.

Според централните банкери до края на годината те няма да знаят дали новите мерки са били ефективни, като могат да действат допълнително, ако се наложи. Следващото заседание на Изпълнителния съвет на ЕЦБ е насрочено за четвъртък 3 юли.

В неделя Членът на ИС Ив Мерш сподели в интервю, че банката не вижда риск от дефлация, но определено вижда един по-продължителен период с ниска инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още