IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер бе номиниран за председател на Европейската комисия

Това е лош ден за Европа, заяви британския премиер Камерън, който бе твърдо против федерално настроения кандидат

19:46 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жан-Клод Юнкер бе номиниран за председател на Европейската комисия

Европейските лидери са номинирали Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, като той предстои да бъде утвърден на поста от Европейския парламент на 16 юли, предава CNBC.

Решението е било взето въпреки яростната съпротива на британския премиер Дейвид Камерън, както и на унгарския министър-председател Виктор Орбан. 

Камерън заяви след гласуването, че това е бил „лош ден за Европа“, като добави, че решението го кара да е още по-решен да реформира ЕС, тъй като назначението подкопава позицията на националните парламенти в Европа.

„Дейвид Камерън е много принципен човек и усети ясно, че Юнкер е с твърде федерален уклон за него, но всички заедно можем да разрешим ситуацията“, коментира финландският премиер Александър Стъб.

Освен личните си възражения към Юнкер Камерън критикува и процеса по избора на бившия ръководител на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната). Нещо, което се споделя и от Швеция.

Вместо да бъде избран директно, Юнкер ще поеме новия пост, тъй като бе подкрепен от Европейската народна партия, която е най-голямата в ЕП. Косерваторите на Камерън я напуснаха през 2009 г.

Камерън се ангажира да предоговори връзките на Великобритания с ЕС, но загърбвайки тихата дипломация, която съпътства такива назначения, той може би пропиля шансовете да издейства повече отстъпки за страната си, отколкото други лидери от ЕС, посочва изданието.

Определянето на ръководителите на институциите на ЕС ще стане на неофициална среща на върха на ЕС на 16 юли в Брюксел, съобщи БТА.

Срещата ще се състои в същия ден, в който Европейският парламент (ЕП) ще утвърди назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия за периода 2014-2019 г.

Лидерите трябва да решат кой ще заеме постовете председател на Европейския съвет на мястото на Херман ван Ромпой и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността на мястото на Катрин Аштън.

Трябва да бъдат избрани и двама председатели на ЕП, тъй като техният мандат е 2,5, а не 5 години. Чак след одобряването на всички тези назначения новият председател на Комисията Юнкер ще предложи 28-членния й състав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още