IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фюле: Членките и кандидатките за ЕС се умориха от процеса по разширяване

Разширяването на ЕС с Румъния и България донесе много въпроси за надеждността на целия процес, коментира в интервю еврокомисарят по разширяването

21:06 | 26.06.14 г. 4
Фюле: Членките и кандидатките за ЕС се умориха от процеса по разширяване

Държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) и страните-кандидатки са се уморили от бавния и продължителен процес на разширяване на общността. Това коментира в интервю за EurActiv Czech Republic.

“Преди всичко разширяването с Румъния и България донесе много въпроси за надеждността на целия процес, тъй като това е първият път, в който ЕС реши да създаде специален механизъм за сътрудничество и проверка. Най-голямото предизвикателство е да се върне изгубеното доверие в процеса на разширяване. Това ни принуждава да разширим и затегнем показателите. Кандидат-членките трябва да докажат, че приетото законодателство работи”, коментира Фюле.

По думите на Фюле в момента държавите-членки на ЕС имат разнообразен инструментариум да забавят процеса по разширяване и дори да го спрат, както и повече възможности за наблюдение на качествените показатели на държавите-кандидатки за членство.

Друга стъпка напред е икономическата интеграция на страните-кандидатки. “Подготвихме нещо подобно на Европейския семестър. Ние се фокусираме върху растежа и заетостта само след като държавата се присъедини към ЕС. Сега помагаме на държавите-кандидатки да осъществят структурните реформи, които да ги доближат до ЕС”, коментира Фюле в интервюто, като посочва, че “разширяването е роцес на реална промяна и трансформация”.

В Европейския семестър Европейската комисия (ЕК) анализира фискалните политики и политиките за осъществяване на структурните реформи на всяка държава-членка, а после предоставя препоръки. Те пораждат определени задължения, пояснява Фюле и допълва, че има механизъм и за санкции.

“Ако страната откаже да осъществи реформите в дадена област, можем да пренасочим значително количество пари в друга държава, готова да го направи”, казва той. “Това се основава на презумпцията, че страната иска да стане член на ЕС и е готова да работи върху това”, казва още еврокомисарят.

Междувременно от Министерството на външните работи обявиха, че постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев е разговарял с началника на кабинета на комисар Фюле – Саймън Мордю, заради интервюто.

“На посланик Цанчев бяха дадени уверения, че комисарят е бил неправилно разбран от интервюиращите и поставеното от редакцията заглавие (Füle: Bulgaria and Romania’s accession questioned the credibility of EU enlargement; Фюле: Присъединяването на България и Румъния поставя под въпрос разширяването на ЕС - бел. ред.) не отговаря на духа на интервюто. От кабинета на Щефан Фюле ще предприемат необходимото пред редакцията на електронното издание за съответните корекции”, посочват от ведомството.

“Комисар Щефан Фюле е един от членовете на ЕК, който нееднократно се е изказвал в подкрепа на отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния. В този смисъл за българската страна е очевидно необосновано и нелогично поставеното на интервюто заглавие”, допълва се в съобщението на ведомството.

В интервюто Фюле коментира и ситуацията в Украйна. По думите му ЕС не е можел да направи много и не ЕС е донесъл разочарование в страната. "Всичко започна с едностранните стъпки, предприети от Русия, която цели да потисне суверенното решение на Украйна за отношенията и с ЕС и Русия. Майданът не успя да подкрепи европейската посока на страната. ... После дойде и пропагандата на Кремъл, като цялостното развитие на събитията беше представено като фашистки преврат", посочва еврокомисарят.

Според него има критици, според които Брюкел е предизвикал твърде много очаквания у украинците, които не са били изпълнени. Фюле обаче отрича, че ЕС говори за членство на Украйна и подчертава, че дори проруският президент Виктор Янукович, който напусна страната през февруари, е обмислял европейската перспектива пред Киев.

Щефан Фюле подчертава, че има място за диалог с Русия за въздействието на Договора за асоцииране между Украйна и ЕС. "Ние винаги сме били готови да проведем тези разговори. В началото на миналата година Европейската комисия проведе съвместно заседание с руското правителство в Москва. Ние обяснихме философията на Източното партньорство, на споразумението за асоцииране и влиянието му върху Митническия съюз, както и нашата гледна точка за бъдещите отношения между ЕС и Евразийския съюз, който е в процес на изграждане. Ние предложихме на Русия по-нататъшни дискусии по тези въпроси, но министър-председателят Медведев не реагира изобщо", казва Фюле.

Той напомня, че председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой предложи да бъде създадена специална двустранна работна група, която да се съсредоточи върху руските опасения за предполагаемите отрицателни въздействия от споразумението за асоцииране на Украйна върху руската икономика. "Имаме много факти и аргументи, които показват, че тези опасения са неоснователни", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Няма умора! Продължаваме смело и ударно към Азербайджан, Турция и Иран! Да се готвят Таджикистан, Татарстан и Пакистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Влизането в НАТО и ЕС ни е голям плюс. Без тези организации щяхме съвсем в нищото да сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
На ред е байряков клоуна да пратим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Трубадур
преди 10 години
Чакай бе Фюле, още нищо не сте видели. Скоро и Серго ще ви пратим а следващия път живот и здраве може и Делянчо мамин да успеем да натирим в парламента ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още