IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси забавиха спадовете

Заформя се сериозен дебат на пазарите дали започва нормализация на паричната политика, според анализатор

20:12 | 26.06.14 г.
Европейските индекси забавиха спадовете

С превес на песимизма приключи сесията на водещите европейски пазари, но с по-слаби понижения в сравнение с предходните дни.

Регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с малко под 0,1% до 341 пункта. По-рано през деня индексът записа понижение от 0,5%, след като председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис, САЩ, Джеймс Булард коментира, че лихвите могат да се повишат до месец март.

През последните четири дни индексът записа спадове – най-дългата негативна серия от седем седмици, заради насилието в Ирак и разочароващите икономически данни от САЩ и еврозоната, отбелязва Bloomberg.

Британският FTSE 100 отбеляза ръст от 0,02% до 6 735 пункта, докато германският DAX 30 се понижи с 0,64% до 9 805 пункта, а френският САС 40 изтри 0,46% до 4 440 пункта.

“Започва да се заформя сериозен дебат на пазарите дали започва нормализация на паричната политика”, коментира пред информационната агенция Хенк Потс, стратег от Barclays Wealth & Investment Management в Лондон.

“Фед започва да подсказва каква ще бъде стратегията за изход от сегашната парична политика. Това, върху което инвеститорите наистина ще се фокусират, е не кога ще бъдат увеличени лихвите, а скоростта, с която ще нарастват в последствие и какво отражение ще има това”, допълва анализаторът.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха акциите на Barclays. Пазарната оценка на банката се понижи с над 6 на сто до най-ниско ниво от ноември 2012 г., след като главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман повдгна обвинения срещу финансовата институция за измами с ценни книжа. В иска му се посочва, че Barclays е давала нечестно предимство на участниците във високочестотната търговия в САЩ, с което е ощетила свои клиенти.

Шнайдерман твърди, че банката е максимизирала печалбата си, като е изпълнявала почти всички поръчки на свои клиенти през системата за търговия LX Liquidity Cross. Това е система, при която заявките за покупки и продажби не се обявяват публично (т. нар. dark pool).

Barclays оперира една от най-големите dark pool системи на Wall Street, където инвеститорите могат да търгуват анонимно, посочва Bloomberg.

Пазарната оценка на Standard Chartered Plc се понижи с над 4 на сто, след като банката обяви, че оперативната печалба за първото полугодие вероятно ще се свие с 20 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Като основна причина за по-слабия резултат финансовата институция изтъкна по-слабите приходи на инвестиционното и подразделение, както и ръста на проблемните кредити.

Същевременно акциите на LSE поскъпнаха с над 6 на сто, след като компанията обяви, че купува Frank Russell, с което очаква да увеличи печалбата през първата година след сливането.

Сред печелившите се наредиха и акциите на британските строителни компании, след като Централната банка обяви, че въвежда лимити за рисковото ипотечно кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още