IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Камерън - самотният воин в битката срещу Юнкер

Отношенията между Лондон и Брюксел продължават да се влошават

09:54 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Дейвид Камерън - самотният воин в битката срещу Юнкер

Европейските съюзници на британския премиер Дейвид Камерън го изоставиха в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС). Камерън почти единствен продължава да се противопоставя на назначаването на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия (ЕК), пише FT.

Фредрик Рейнфелд, шведският министър-председател, и Марк Рюте, премиерът на Холандия, потвърдиха, че ще гласуват в подкрепа на Юнкер, ако мнозинството от европейските лидери го подкрепят, въпреки че по-рано разкритикуваха номинацията му.

Засега само премиерът на Унгария Виктор Орбан изглежда продължава да се противопоставя на назначението на Юнкер на най-високия пост в ЕС.

Ангела Меркел се намеси, за да се опита да спре изолацията на британския премиер, като го увери, че ще потърси помощта му за реформите в ЕС. Това обаче отразява широко разпространеното безпокойство в европейските кръгове, че отношенията между Лондон и Брюксел продължават да се влошават.

Камерън вече заяви, че назначаването на Юнкер на най-високия пост в ЕС ще помрачи европейското бъдеще на Великобритания. От Даунинг стрийт 10 освен това не отричат спекулациите, че министър-председателят ще подкрепи излизането на страната от ЕС и ще проведе планирания за 2017 г. референдум по въпроса.

Позицията на Камерън може да навреди на датския премиер Хеле Торнинг-Шмид. Името й се спряга за другия висок пост в ЕС – председател на Съвета на ЕС. Според дипломати постът може да бъде предложен на някой от лидерите на държавите от еврозоната, тъй като кандидатурата на Торнинг-Шмид се разглежда в светлината на съюза й с Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още