IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария отново предложи ограничаване на имигрантите от ЕС

Ходът е провокиран от провелия се през февруари референдум за статута на чуждестранните граждани

10:19 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария отново предложи ограничаване на имигрантите от ЕС

Швейцария е предложила да се ограничи броят на новите имигранти, идващи от страни от Eвропейския съюз (ЕС), тъй като правителството се опитва да приложи на практика резултата от референдума за чужденците, проведен през февруари. Европейската комисия обаче припомни, че всякакви ограничения на свободното движение са в разрез с двустранните спогодби между ЕС и Швейцария, предава WBP Online.

Предложението на швейцарските власти е в отговор на националния референдум от февруари, при който швейцарските граждани гласуваха за прекратяване на масовата имиграция. Около една пета, или общо 1,6 млн. души, от 8-милионната Швейцария са граждани на други страни.

Повечето от имигрантите от ЕС идват от Германия и Италия. През последните десет години те получиха зелена светлина да работят без специално разрешение въз основа на споразумения, обхващащи различни области, включително защитата на границите, свободното движение на хора и академичните изследвания.

Вотът от февруари стана част от конституцията на страната, въпреки че бе подкрепен с мнозинство от по-малко от 20 000 избиратели. Според швейцарския правосъден министър Симонета Сомаруга новите правила имат за цел да повиши заетостта на хората, които вече пребивават на територията на страната. "Ние не можем просто да използвате имиграцията за внасяне на евтини работници в страната", посочи тя.

Гласуването засегна и студентите, тъй като швейцарските власти блокираха програмата Erasmus. По думите на ЕК обаче предоговарянето на споразуменията относно имиграционните ограничения не е възможно.

"Комисията няма намерение да предоговаря Споразумението за свободно движение на хора с цел въвеждане на квоти и национални предпочитания", коментира пред Bloomberg Мая Кочиянчич, говорител на комисаря по външнополитически въпроси на ЕС Катрин Аштън. "Количествените ограничения и националните предпочитания са в разрез с нашите договори. Тяхното предоговаряне не е сред опциите за Комисията", отбеляза Кочиянчич.

Швейцарското правителство се цели в представянето до края на годината на проектозакон, на базата на който новите правила да станат официално факт през февруари 2017 г. Планът на властите е налагането на максимален брой имигранти на година, като в зависимост от търсенето отделните кантони ще имат възможността да покачват бройката. Квотите ще се определят въз основа на икономически показатели, включително растеж, процент на безработица и свободни работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още