IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и OMV създадоха проектна компания за "Южен поток"

Австрийската компания предлага на "Газпром" и участие на австрийската газова борса, в която е акционер

15:52 | 24.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на &bdquo;Газпром&ldquo; Алексей Милер (вдясно) и генералният директор на OMV Герхард Ройс подписват документа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер (вдясно) и генералният директор на OMV Герхард Ройс подписват документа. Снимка: Ройтерс

Руската газова компания „Газпром“ и австрийската OMV подписаха споразумението за създаване на проектната компания South Stream Austria, в която двете компании ще държат равен брой дялове.

Това стана по време на визитата на руския президент Владимир Путин в австрийската столица Виена, пише ИТАР – ТАСС. Подписи под документа поставиха председателят на „Газпром“ Алексей Милер и генералният директор на OMV Герхард Ройс.

Допълнително OMV предлага на „Газпром“ и участие на австрийската газова борса. „Винаги сме смятали, че ако някой доставя газ в Австрия, то той трябва да има възможност да участва на тази борса“, коментира още Ройс.

Австрийската газова борса е една от ключовите за Европа, но преди време от Брюксел отказаха да позволят на „Газпром“ участие на нея заради несъответствие с принципите на Третия либерализационен пакет. OMV притежава дял от 80% от австрийската газова борса, а останалите 20% са в активите на Виенската фондова борса.

С подписването на документа Австрия реално се завръща в „Южен поток“. Първоначално OMV беше една от компаниите акционери в проекта, но продаде дяловете си и на нейно място влязоха френската Electricite de France и Wintershall, част от германският концерн BASF. Двете компании държат дялове от по 15% в проекта. Останалите акционери са "Газпром" (с 50%) и италианската Eni (20%). 

След подписаното днес споразумение се предвижда Австрия да получи първите количества природен газ по „Южен поток“ в края на 2016 година, обясни официалният представител на OMV Роберт Лехнер. В началото на 2018 година може да се очаква и газопроводът да функционира с пълния си капацитет от 32 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Лехнер коментира още, че очаква „Южен поток“ напълно да съответства на европейското законодателство.

Австрийският участък от „Южен поток“ ще бъде с дължина от 50 километра – до газовото хранилище в Баумгартен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
хахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Малеййй, сега това комунистическо правителство във Виена требва да го изядят с парцалите Барозу и останалите американски ***! Тези австрийци не знаят ли каква е линията на ЕК и че веднага ще им спрат еврофондовете? Сега веднага требва улиците на Виена да се напълнят с истински проевропейски патриоти, да изтърбушат парламента и да поискат незабавна оставка на продажното правителство на Австрия и предсрочни избори! И венага да поискат американски изтребители в небето над Австрия да ги пазят от Кумчо Въчо Путин... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още