IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" регистрира задържане на количества газ за Европа от Украйна

Ситуацията напомня зимата на 2009 година, когато в спора между Русия и Украйна цената платиха европейските клиенти

12:43 | 23.06.14 г. 6
"Газпром" регистрира задържане на количества газ за Европа от Украйна

Руският газов гигант „Газпром“ съобщи за задържане на количества природен газ, предназначени за Европа, от страна на Украйна. За първи път задържане е имало на 19 юни – 3,8 млн. куб. метра, уточнява руската информационна агенция „Интерфакс“.

Данните на „Газпром“ сочат, че източване е имало и на 20 юни – 4,5 млн. куб. метра, и на 21 юни (последната отчетна дата) – 1 млн. куб. метра.

За едно денонощие през територията на Украйна преминават около 186 млн. куб. метра газ, предназначени за европейските потребители.

Припомняме, че на 16 юни Русия преустанови доставките на природен газ за Украйна, след като двете страни не успяха да се споразумеят за цената на природния газ и размера на задълженията на Киев за покупка на суровината. Междувременно „Газпром“ се обърна към арбитражния съд в Стокхолм с иск за 4,45 млрд. долара срещу украинската страна.

Ситуацията с доставките на природен газ може да се влоши рязко, защото през тази седмица ще бъде извършен планов ремонт на „Северен поток“, което означава спиране на газовия поток поне до началото на юли. В същото време, ако Москва спре и транзитните доставки през Украйна, Европа за известно време ще трябва да разчита на другите си източници и собствените си резерви, за да задоволява нуждите си от синьо гориво.

Ако се върнем към случилото се през 2009 година, възможността европейските клиенти на „Газпром“ да останат без газ не е никак за пренебрегване – преди пет години Москва и Киев се скараха именно за цената на природния газ за Украйна и нейните стари задължения.

Тогава „Газпром“ спря да доставя газ на Украйна, а няколко дни по-късно установи задържане на количества природен газ, които украинците обясниха с технологичните нужди за преноса на суровината. До изясняване на ситуацията Москва спря всички доставки през украинските тръби и държави като България, които разчитат изцяло на транзита през Украйна, останаха посред зима без доставки на природен газ.

Пред ИТАР – ТАСС от „Газпром“ коментират, че незаконното задържане на количества природен газ от Украйна влияе върху обема на транзита и нарушава интересите на европейските потребители.

Агенцията цитира и изпълнителния директор на германския концерн Wintershal (компанията вносител на руски газ в Германия) Райнер Зеле, който коментира, че има гаранции от страна на Европейската комисия в случай на нужда да увеличи обема на доставките през газопровода OPAL до пълния му капацитет.

Припомняме, че ЕК и Русия водят преговори за дейността на газопровода OPAL – продължението на „Северен поток“ от Германия към Западна и Централна Европа. В момента връзката функционира с намалени обеми, защото не изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет. Преговорите обаче са замразени заради санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Да? А, когато преди година идеята да се обложи износът на енергия с мито беше оплювана тук, къде бе широката публика? Не е, за да стане неконкурентен. Идеята е да влязат повечко пари в бюджета, за сметка на *** "по веригата".Какъв "търговец" може да си, ако само за едното уреждане на сделки, получаваш "правото" да прибираш по 1-2-3 и повече стотинки на всеки kWг ? Струва ми се, само партиен ставленик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
meto76
преди 10 години
Трябва да се даде възможност на българската икономика, на българските потребители да внасят евтин ток от Румъния и съседните държави, за да фалира мафиотската българска енергетика и най-вече НЕК и БЕХ.Не трябва да се изнася евтин ток навън, а българските потребители да плащат скъпо електричество.Износа на ток трябва да се обложи с по-високи данъци, за да стане неконкурентен и да се избие от главата на родната проруска енергийна мафия строежа на всякакви АЕЦ-и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Сега попаднах на нещо друго: http://news.mail.ru/politics/18638195/?frommail=1 И се чудя, кой си разиграва коня ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Що, да не би у нас крадци да няма? Или да им пратим нашите, че клин клин избива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Задава се студ голям и най-лрошото е, че заради безмозъчните първосигнални антируски юнаци от Брюксел и Вашингтон, накрая ние - целият ЕС, ще платим на Русия за украинските кражби.Защото крадливите и фалирали хохли няма с какво да платят... тте само крадатМилиардииииииииииииииииии евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Няма проблеми! И в Украйна, и в България е пълно със специалисти, които са готови да осигурят алтернативи на по-евтин и по-истински природен газ!Руският газ е вреден за европейската ни идентичност! Нека се откажем доброволно от него и да покажем, че сме народ, а не ***!Да зарадваме американския посланик в София и да приемем почин: "Зимата на 2014 - 2015 г. - зима на американския газ в Европа!" Нека България даде пример! Ура, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още