IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Rolls-Royce скочиха със 7%

Причина за подема е обявената програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. паунда

18:11 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Rolls-Royce скочиха със 7%

Обявяването на програма за обратно изкупуване на акции помогна днес на акциите на Rolls-Royce да отчетат силен ръст. Книжата на производителя на турбини и самолетни двигатели нарасна с над 7% до 10,83 паунда за брой. С това акциите са на най-високото си ниво от началото на април, като по този начин поведоха в индекса FTSE 100, предава Ройтерс. Книжата загубиха 17% от стойността си през последните шест месеца.

„Програмата за обратно изкупуване е добра новина“, казва анализаторът от Espirito Santo Едуард Стейси. По думите му тя показвала, че възнаграждаването на акционерите е с висок приоритет. „Това е точно онази новина, за която чакахме след тези последни няколко месеца“.

Rolls-Royce планира да изкупи акции на стойност 1 млрд. паунда. Това съответства на около 5% от пазарната капитализация в размер на 19 млрд. паунда. Компанията ще финансира акцията отчасти с приходи от продажбата на бизнеса си с газови турбини, който бе придобит от Siemens през май. За него Rolls-Royce получи 785 млн. паунда. Сделката идва в момент, когато Siemens се оказа възможен съперник на американския конгломерат General Electric в наддаването за енергийния бизнес на френската група Alstom.

Същевременно компанията потвърди целта си през следващата година да се върне към ръст на печалбата. Това успокои инвеститорите, тъй като компанията намали прогнозата си за печалбата през февруари, а през юни трябваше да се справи и с отмяна на голяма поръчка. Rolls-Royce обяви освен това, че засега не планира придобивания.

Наскоро имаше спекулации за придобиването на финландския производител на кораби и двигатели за електроцентрали Wartsila. Акциите му се свиха на фондовата борса в Хелзинки с до 4,7 на сто до 38,06 евро. През последните шест месеца обаче те спечелиха близо 17 на сто – точно колкото загубиха книжата на Rolls-Royce. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още