IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" спира за планов ремонт

Доставките през съоръжението ще бъдат напълно преустановени само броени дни след като Москва спря газа за Украйна

19:25 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Северен поток" спира за планов ремонт

На 24 юни започват планирани ремонтни работи по „Северен поток“, които ще спрат доставките на природен газ от Русия до Германия, става ясно от съобщение на компанията, която управлява проекта, цитирано от Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че спирането на доставките ще бъде осъществено броени дни след като Москва спря да подава газ за украинските си клиенти. На този етап „Газпром“ няма данни за отделяне от потока, предназначен за клинетите в Европа.

Ако обаче това се случи, както вече има прецедент от 2009 година, руският гигант може да спре напълно доставките през газовата мрежа на Украйна до европейските потребители.

В съобщение на сайта на германската Opal Gastransport, която отговаря за газовите доставки по газопровода OPAL, т.е продължението на „Северен поток“ от Германия до Западна и Централна Европа, заради плановия ремонт газовите доставки ще бъдат спрени изцяло от 24 до 28 юни. От 28 юни до 4 юли потокът ще бъде частично възстановен – до 50% от нормалните нива.

Припомняме, че „Северен поток“ беше въведен в експлоатация през пролетта на 2010 година – малко повече от година след като Русия спря газовите доставки за Украйна и Европа. Този газопровод е с дължина 1,22 хил. километра, като голяма част от тях минават по дъното на Балтийско море. Двете тръби на газопровода имат капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно. Това покрива около 12% от нуждите на природен газ на страните от ЕС.

На този етап все още не може да бъде ползван пълния капацитет на OPAL, тай като и този газопровод, както и „Южен поток“ не отговаря на законовите изисквания на ЕС. Функционирането и на двете съоръжения е обект на преговори между ЕС и Русия. Работата по тях обаче е временно прекъсната заради кризата в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още