IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в Ирак изплаши европейските инвеститори

Ескалацията на напрежението оскъпи петрола, което пък доведе до ръст на цената на акциите на петролните компании

19:40 | 13.06.14 г.
Кризата в Ирак изплаши европейските инвеститори

Ескалацията на кризата в Ирак доведе до минорни настроения на европейските борси и основните индекси приключиха сесията със спадове.

Stoxx Europe 600 затвори сесията на ниво от 347,07 пункта или понижение от 0,22% спрямо сесията в четвъртък. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100, понижи стойността си с 0,95% до ниво от 6 777,85 пункта. Френският САС 40 достигна до ниво от 4 543,28 пункта, което представлява понижение от 0,24%. 0,26% пък е понижението за DAX 30, чиято стойност достигна до 9 912,87 пункта.

Сунитски бунтовници завладяха големи територии в Северен Ирак и са се насочили към Багдад, съобщават световните медии. Тази експанзия на бунтовниците във втория най-голям износител на петрол доведе до ръст на цената на „черното” злато. Опасенията са, че напрежението ще се отрази на доставките на петрол, пише Bloomberg.

Поскъпването на суровината обаче доведе до ръст на цените на акциите на петролните компании. В днешната търговия книжата на Eni поскъпнаха с 1,6% до цена от 19,54 евро за брой.

Акциите на Statoil се търгуваха при цена от 101 норвежки крони, което е увеличение от малко над 2 на сто. Ръст записва и Repsol – книжата й се търгуваха при цена от 19,60 евро или увеличение от малко над процент.

На обратния полюс са настроенията на инвеститорите по отношение на акциите на авиокомпаниите, пише Market Watch. Търговията с книжата на EasyJet се извършваше при цена от 1 457 пенса, което означава понижение от 3% спрямо края на търговията в четвъртък. На червено е представянето на Ryanair, чиито акции поевтиняха с 2,7% и търговията се извършваше при цена от 7,11 евро за брой.

Влияние върху пазарите оказаха и  прогнозите за вдигането на основната лихва във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още