IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Румъния и Словакия призоваха за единство в ЕС срещу Русия

Тесногръдото преследване на търговски интереси от страна на някои членки подкопава способността на ЕС да отговори единно на Москва, смята Андрей Киска

16:49 | 13.06.14 г. 3
Лидерите на Румъния и Словакия призоваха за единство в ЕС срещу Русия

Лидерите на Румъния и Словакия - две бивши комунистически държави членки на НАТО, които граничат с Украйна, призоваха Европейския съюз (ЕС) да се обедини в лицето на възраждащия се руски експанзионизъм, пише Bloomberg.

Блокът трябва да се обедини, за да изпрати ясно послание на Русия след анексирането на Крим, коментира румънският министър-председател Виктор Понта в интервю.

Новоизбраният словашки президент Андрей Киска коментира в отделно интервю, че “способността на ЕС да се изправи срещу Русия с обединена позиция се подкопава от тесногръдото преследване на търговски интереси от страна на някои държави-членки”.

Размириците в Украйна подействаха като шок в цяла Източна Европа - регион, който се отърси от съветското влияние преди 25 години, отбелязва агенцията.

“Русия от векове – без значение от имената й, е една велика сила и тази велика сила трябва да получи ясен отговор от Европа, че това е червената линия", коментира Понта. "Никой не иска конфронтация, но трябва да се установи граница, която не може да бъде преминавана", допълни той.

Румъния, която е домакин на американска военна база, вече е увеличила разходите за отбрана и работи съвместно с Пентагона по система за противоракетна отбрана, каза Понта.

Според него ЕС също така трябва да въведе и единна енергийна политика, за да се противодейства на позицията на Русия като водещ износител на петрол и газ.

Дебатът за по-нататъшни санкции срещу Русия разедини ЕС, тъй като съюзът како цяло задоволява около една трета от нуждите си от природен газ с руско синьо гориво. За някои държави зависимостта е значително по-тежка.

"Ние виждаме разделение в ЕС, което според някои се основава на прагматизма, но аз бих го определил като малко егоистичен подход на някои страни", допълва Киска. “Европейските ценности са основани на демокрацията, а не на олигархията, и ние трябва да запазим това”, подчертава той.

Словакия, която е член на еврозоната и ключова транзитна връзка за руския газ към Европа, е била твърде бавна в реакцията си по отношение на ескалиращата криза в Украйна, казва още Киска.

Бившите комунистически държави в Източна Европа са разделени и по въпроса за засилването на военното присъствие на Организацията на Северноатлантическия договор на тяхна почва. Естония, Латвия и Литва поискаха и получиха подкрепления от Алианса, а Полша се застъпва за внедряването на още американски войски, но премиерите на Словакия и Чехия миналата седмица отхвърлиха възможността чужди войници да се базират на териториите на страните им.

Понта не каза дали Румъния ще приветства разполагането на допълнителни войски на НАТО. Киска пък призовава за честен и открит дебат в Словакия за бюджета за отбрана, който все още е под минималната граница, изисквана от Алианса.

Според Киска в страната му никой не се страхува, че “нещо може да се случи с нас, дори когато сме свидетели на боеве в съседна страна”. "Нашата нагласа е, че имаме големи съюзници, които ще ни защитят, ако нещо се случи. Понякога обаче забравяме, че ако ние получим нещо, ще трябва и да дадем нещо в замяна”, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 7
melon
преди 10 години
То ЕС си е тесногръдо преследване на интереси, за съжаление.Колонизираха ни, посмукват ресурси... Ама какво да се прави - към Северна Азия няма да сме по-добре:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Като погледнеш кои са се нанизали след тях на тръбите от Украйна и ще разбереш до колко са загрижени за общата кауза, или по-скоро за бъдещите си приходи от транзини такси...!!!Изобщо, Южен поток обърква доста сметки и аз разбирам тези, които пищят на умряло, защото ще понесат някакви евентуални щети. Аз не разбирам тези, които в България реват срещу Южен поток!!! За тях нямам подходящи думи! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
serafima
преди 10 години
Двама соц-еничари, които се правят на по-големи католици от папата. При това единият е от езиковата група на руснаците. Все ми се струва, че това е свръхпредателство. Още повече, като се знае, че Словакия беше индустриално добре развита точно с помощта на СССР. И виевати фрази като "Понта не каза дали Румъния ще приветства разполагането на допълнителни войски на НАТО." Ами искай! Но ако си почтен г-н Понта, съвестта ти няма да позволи да се употреби думата анксия в случая. Два съседни примера за анексия, за която си траят всички от ЕС. През 1967 г. Турция навлезе без предупреждения в Кипър и анексира голяма част от острова. И до днес. Косово е другият пример. Не е честно и достойно да се мери с два аршина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още