IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е пред дилема - да привлече Лагард за шеф на ЕК, но да загуби МВФ

Печеливш от трудната ситуация може да се окажат развиващите се пазари

10:28 | 11.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа е пред дилема - да привлече Лагард за шеф на ЕК, но да загуби МВФ

Изборът на нов лидер на Международния валутен фонд (МВФ) се превърна в част от политическите боричкания в Европа след спада на подкрепата към гласения за нов ръкододител на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер, пише Financial Times.

Дебатите около възможния избор на настоящия управляващ директор на Фонда Кристин Лагард за шеф на ЕК повишиха напрежението пред европейските лидери във времената на политически сътресения.

Основният печеливш от трудната ситуация неочаквано може да се окажат развиващите се пазари, които настояват усилено за разглеждане на кандидатите в случай на необходимост от битка за ръководния пост в МВФ.

"Ще трябва да има един наистина отворен процес без предварителен географски детерминизъм", заяви Пауло Ногейра Батиста, изпълнителен директор на МВФ за Бразилия и 10 други страни. Въпреки това той подчерта, че спекулациите около директорския пост "не подлежат на обсъждане".

Европейската решителност обаче, съчетана с американската апатия към реформите и различни интереси сред големите развиващи се страни, означава, че Стария континент вероятно ще успее отново да окупира поста, ако Лагард напусне преди изтичането на мандата ѝ през юли 2016 г.

Ако Кристин Лагард се съгласи да поеме ръководния пост в ЕК, наследникът ѝ ще трябва да бъде номиниран от Франция – нейната родина. Въпреки това президентът Франсоа Оланд изглежда не проявява особен ентусиазъм, отчасти тъй като тя представлява дясноцентристкия политически спектър, докато той е представител на управляващата Социалистическа партия.

"Лагард е в МВФ, който е много важен за Европа. Ако тя си тръгне, ние няма да държим вече МВФ. Не става, не можем да се откажем от Фонда", заяви високопоставен служител в Париж.

"С оглед на кризата в еврозоната, ясно е, че Европейският съюз се нуждае от МВФ – не само като спешен кредитор, но и като доставчик на наблюдение", заяви от своя страна Доменико Ломбарди, експерт в Центъра за управление на международните иновации в Торонто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Като каква и се полага на Лагард да заеме поста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още