IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euronext иска да набере между 880 млн. и 1,158 млрд. евро от IPO-то

Пазарната оценка на борсовия оператор след листването може да достигне 1,75 млрд. евро

10:54 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Euronext иска да набере между 880 млн. и 1,158 млрд. евро от IPO-то

Борсовият оператор Euronext иска да набере между 880 млн. евро и 1,158 млрд. евро от своето първично публично предлагане (initial public offering, или IPO), съобщиха от компанията във вторник, предава CNBC.

Очакванията на Euronext са акциите й да получат оценка между 19 и 25 евро за брой. По този начин стойността на борсата може да достигне 1,75 млрд. евро (2,45 млрд. долара).

Компанията майка - американският борсов оператор за търговия с деривати IntercontinentalExchange (ICE), ще предложи за продажба до 60,15% от капитала на Euronext.

Група институционални инвеститори ще се сдобият с дял от 33,36% при 4% отстъпка от цената на акциите при IPO-то. Освен това някои институционални инвеститори са обещали, че ще изкупят 2% от акциите по цената на IPO-то.

Групата бе създадена преди 15 години със сливането на четири фондови борси, чиято цел бе извличане на ползи от въвеждането на еврото и създаването на единния пазар.

Финансовата криза устрои засада на тази прозорливост, а сливането с Нюйоркската фондова борса (NYSE) през 2007 г. не успя да постигне целта – да бъде създадена трансатлантичеса фондова борса.

Сега Euronext се подготвя за нов опит, след като ICE потвърди, че преди началото на лятото групата ще се качи на борсите, които Euronext притежава, а именно - първо в Париж, Амстердам и Брюксел, а по-късно през годината и в Лисабон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още