IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" не е тема на разговорите между ЕС, Русия и Украйна днес

ЕК приветства решението на България за спиране на работата по проекта, заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер

15:20 | 09.06.14 г.
"Южен поток" не е тема на разговорите между ЕС, Русия и Украйна днес

Европейската комисия не очаква, че ситуацията около изпълнението на проекта "Южен поток" ще бъде обсъждана днес в Брюксел на министерската среща Русия, Украйна и ЕС, пише БТА като се позовава на изказване на говорителя на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Сабина Бергер пред ИТАР-ТАСС.

"Не очакваме този въпрос да се обсъжда" (днес, бел.ред.), каза тя, допълвайки, че засега не се планира и заседание на експертната група Русия - ЕС по "Южен поток".

Европейската комисия приветства решението на правителството на България временно да спре строителството на "Южен поток", допълни още Бергер. Европейската комисия се притеснява от развитието на проекта у нас в две насоки - дали изпълнява Третия либерализационен проект и относно процедурата за избор на изпълнител на цялостната реализация на проекта на българска територия. 

Припомняме, че вчера на брифинг след срещата си с трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, премиерът Пламен Орешарски съобщи за спиране на реализацията на проекта до изясняване на неяснотите около него.

Представители на руското енергийно министерство коментираха късно снощи, че не са получавали официален отказ от българска страна за проекта и прогнозираха, че днес може да има разговори по темата по време на тристраннната среща, чиято цел е да уточни цената на природния газ за Украйна. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още