IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за щатския пазар на труда подкрепиха търговията на европейските борси

Акциите на Commerzbank поскъпнаха с над 4% заради спекулации за закупуване от страна на Societe Generale и Banco Santander

19:36 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за щатския пазар на труда подкрепиха търговията на европейските борси

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в края на днешната сесия, предава CNBC. Търговията бе подкрепена от данните за пазара на труда в САЩ, които се оказаха в унисон с очакванията на анализаторите и свидетелстват за бавно, но умерено възстановяване на икономиката.

Лондонският FTSE-100 нарасна с 0,66 процента, парижкият САС 40 прибави 0,71 на сто благодарение на обявените вчера от Европейската централна банка мерки за подкрепа на икономиката. Във Франкфурт Dax приключи търговията с повишение от 0,40 на сто, малко под прага от 10 000 пункта въпреки добрите данни за заетостта в САЩ. Все пак индексът приключи търговията на ниво от 9980 пункта, което представлява нов рекорд на затваряне на борсата. За цялата седмица ръстът на германския индекс е малко под 0,5%. В Цюрих индексът SMI отчете ръст от 0,19% до 8659,69 пункта. Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 нарасна с 0,83 на сто до 3294,28 пункта.

Американската икономика е добавила 217 000 нови работни места през май, сочат данните на Бюрото за трудова статистика. Цифрите се оказаха над пазарните очаквания за разкрити нови 215 000 позиции и над нивата от 2008 г. За април броят на работните места е бил ревизиран леко надолу до 282 000.

Същевременно безработицата в най-голямата икономика в света остана без изменение през май – отново на равнище от 6,3%. Нивото на безработица се оказа и под прогнозите на анализаторите за покачване до 6,4%.

„Отново се върнахме на нивата, които имахме преди рецесията“, коментира за CNBC главният стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън. „Докладът продължава позитивния тренд на правителствените цифри, който наблюдаваме напоследък.“

"Икономиката на САЩ остава основният локомотив на световната икономика", заявява Пиер Мютон от фонда Notz, Stucki & Cie. в Женева, който управлява портфолио от 8 млрд. долара. „Затова е съвсем логично, че данните на работните места се приемат като добра новина и помагат на пазарите да се представят добре. Според мен американската икономика е по-силна, отколкото предплагат повечето водещи прогнози“.

След обявяването на данните за безработицата нагоре потеглиха и водещите американски индекси.

В Европа имаше и други положителни новини. Германското индустриално производство отчете ръст през април, сигнализирайки, че най-голямата икономика на Европа ще продължи да расте със солидни темпове. По-рано през деня Бундесбанк повиши прогнозата си за растежа на най-голямата икономика в еврозоната. Според очакванията на банката брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,9% през настоящата година и с 2% през 2015 г. През декември експертите очакваха ръст за 2014 г. от 1,7% и 1,8% за 2015 г.

Сред отделните компоненти изпъкна Commerzbank. Втората по големина банка в Германия приключи сесията с ръст от 4,1 на сто и поведе Dax. Според медийни спекулации френската Societe Generale и испанската Banco Santander обмислят възможността за придобиване на германската банка.

Съвсем различна е ситуацията при Deutsche Bank. Лидерът на пазара в Германия отчете спад на акциите от 1,4%, като намалението временно бе от цели 3,3 на сто.

Книжата на италианската Banca Popolare di Milano Scarl скочиха със 7% до 72,7 цента, докато най-голямата италианска банка UniCredit SpA отчете ръст от 1,9% до 6,78 евро. Пазарната капитализация на Banco Popolare SC се повиши с 5,5 на сто до 14,80 евро за акция. 

Акциите на Bank of Ireland Plc добавиха по 4,1% към стойността си до 28,1 цента, а в Лисабон книжата на Banco Espirito Santo SA поскъпнаха с 3,5 на сто до 1,10 евро, след като доходността по 10-годишните португалски облигации намаля. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още