IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в Европа останаха в очакване на мерките от ЕЦБ

Акциите на Стария континент поевтиняха след незадоволителните новини за икономиката на еврозоната

18:49 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в Европа останаха в очакване на мерките от ЕЦБ

Европейските акции поевтиняха в сряда, след като бизнес активността в еврозоната отстъпи, а инвеститорите останаха в очакване на новините и мерките от Европейската централна банка, пише CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEEurofirst 300 остана без изменение при 1 373 пункта. Лондонският FTSE 100 отстъпи с 0,37% до 6 811,21 пункта. В Германия DAX 30 също остана без промяна при 9 919,80 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,05% до 4 501,56 пункта. Испанският IBEX 35 приключи сесията със спад от 0,24% до 10 750,60 пункта.

Същевременно Wall Street е на червено в първите часове на търговията след серията макро данни за икономиката на САЩ, публикувани днес. Пазарите в Азия пък се представиха колебливо.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната през първото тримесечие се е повишил с 0,2% на тримесечна и с 0,9% на годишна база, показаха окончателните данни на Евростат. Равнището потвърди предварителната оценка на европейската статистическа служба, представена през миналия месец.

Междувременно индексът на производствените цени в еврозоната се забави през април на месечна база. Той нарасна със скромните 0,1 на сто в сравнение с предходния месец и с 1,2% на годишна база.

Oкончателните данни за PMI индексът в еврозоната, комбиниращ активността в производствения сектор и сектора на услугите, бяха ревизирани леко надолу – до 53,5 пункта спрямо 54 пункта през април

Освен това Европейската комисия съобщи, че Литва е покрила всички изисквания за присъединяване към еврозоната. Така прибалтийската държава се очаква да стане 19-ият член на еврозоната от началото на следващата година. Останалите 7 страни, които все още остават извън еврозоната – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция – не отговарят на всички критерии за приемане на еврото. Водещият борсов индекс в Литва – OMX Vilnius, се покачи с 0,32% до 471,79 пункта.

Новините са важни, имайки предвид утрешната среща на банкерите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Сблъсквайки се с мудния икономически растеж и заплахата от дефлация, президентът Марио Драги ще трябва да действа решително утре, смятат експертите. Според тях е време вербалните интервенции на Драги да бъдат заменени от конкретни действия.

Акциите на автомобилните производители претърпяха сериозни загуби, като целият сектор изгуби 1% в следобедната търговия. Книжата на Fiat поевтиняха с 1,77%, тези на PSA Peugeot Citroen – с 1,64%, а на Volkswagen – с 1,56%.

Акциите на британската верига супермаркети Tesco поевтиняха с 1,34%, след като компанията реализира рязък спад на продажбите през първото тримесечие. Причината – по-ниските цени и слабото потребление.

Repsol изгуби 3,59% от пазарната си капитализация, след като търговията с акциите на дружеството бе прекратена за кратко. Това се случи след новините, че мексиканската държавна петролна компания Pemex ще продаде дела си в испанската петролна компания.

Акциите на датския производител на продукти за сектора на здравеопазването Coloplast поскъпнаха с 3,16%. Компанията представи нов план за темпа на прираст на приходите си в следващите няколко години.

Книжата на швейцарския търговец на туристически стоки Durfy увеличиха стойността си с 6,18%, след като компанията съобщи, че ще закупи конкурента си Nuance за 1,55 млрд. швейцарски франка (1,73 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още