IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще стимулира икономиката си с милиардна програма

Планирани са данъчни облекчения за фирмите и инвестиции за 6,3 млрд. долара

12:10 | 01.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания ще стимулира икономиката си с милиардна програма

Испанското правителство планира да даде тласък на икономиката на страната с милиардни инвестиции и намаляване на данъците за бизнеса. „Идния петък правителството ще представи пакет от мерки за повишаване на конкурентоспособността и ефективността", заяви министър-председателят Мариано Рахой в неделя в Ситжес.

Планът предвижда общи инвестиции от 6,3 млрд. евро. От тях 2,670 млрд. евро трябва да бъдат внесени от частни инвеститори, а останалата сума ще се осигури от обществени фондове, предава AFP. 

По думите на Рахой корпоративният данък ще се намали от 30 до 25 процента. Министър-председателят отхвърля обаче предположението, че ще има намаление и на ДДС. По думите му в тази област не са предвидени промени. Международният валутен фонд призова във вторник Испания да увеличи своите данъчни приходи и да ограничи броя на продуктите и услугите, които се облагат с намалена данъчна ставка.

Испания все още страда от последиците от финансовата криза и спукването на балона в недвижимите имоти през 2008 година. В последно време положението обаче се подобрява, а според данните на Централната банка страната е излязла в края на миналата година от рецесията. Въпреки това безработицата продължава да бъде на много високо ниво от около 26 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още