IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции затвориха без ясна посока

Спадът на БВП на САЩ през първото тримесечие не се отрази на инвеститорите, които остават фокусирани върху срещата на ЕЦБ идната седмица

19:16 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции затвориха без ясна посока

Акциите на Стария континент приключиха с минимални отклонения в днешната сесия на фона на ревизираните данни за БВП на САЩ през първото тримесечие и очакванията за евентуална промяна на политиката на ЕЦБ, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 Index завърши деня на практика без промяна. Обемите на търговия бяха ниски, като пазарите в Швейцария, Швеция, Дания и някои други страни бяха затворени заради национални празници.

Британският FTSE-100 прибави 0,3% до 6 871 пункта, германският DAX е без изменение на ниво от 9 939 пункта, френският CAC 40 отсъпи с 0,02% до 4 531 пункта, а испанският IBEX 35 се понижи с 0,2% до 10 735 пункта.

Американските борси отвориха с повишения, въпреки че данните за БВП през първото тримесечие бяха ревизирани до годишен темп на спад от 1% от минималния ръст от 0,1% в първоначалната оценка. Очакванията бяха за спад от 0,5%.

Отстъплението е второто след кризата от 2008 г. насам, след като в началото на 2011 г. американската икономика се сви с 1,3 на сто. Понижението контрастира силно с постигнатото в последните три месеца на 2013 г., когато БВП на САЩ отчете ръст от 2,6%.

Същевременно броят на подадените молби за обезщетения при безработица в САЩ се сви с 27 000 до 300 000 през седмицата, приключила на 24 май. Равнището е второто най-ниско след края на рецесията в средата на 2009 г. Пазарните експерти очакваха молбите да се покачат до общо 321 000 на сезонно коригирана база.

Инвеститорите в Европа продължават да са фокусирани върху срещата на Изпълнителния съвет на ЕЦБ през следващата седмица, като някои анализатори очакват президентът й Марио Драги да обяви понижаване на лихвите или да въведе монетарни стимули.

Акциите на Kingfisher спаднаха с около 5%, след като печалбата на веригата за търговия на дребно нарасна с 20%, но не оправда собствените й очаквания. Компанията обяви специален дивидент за акционерите.

Книжата на енергийната компания EDF се понижиха с 3,6% след като Exane BNP Paribas понижи оценката си за тях от „надпазарна“ до „неутрална“.

Акциите на Numericable се повишиха с близо 3% след препоръка „купува“ от Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още