IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските избори подкрепиха борсите на Стария континент

Търговията премина и под знака на проведените в Украйна през уикенда президентски избори

19:10 | 26.05.14 г.
Европейските избори подкрепиха борсите на Стария континент

Европейските акции затвориха с повишенията в понеделник, след като инвеститорите реагираха позитивно на резултатите от изборите за Европейски парламент и на президентските избори в Украйна. Пазарите във Великобритания и САЩ останаха затворени поради честването на Деня в памет на загиналите във войните, предава CNBC.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 затвори с ръст от 0,49% до 1 375,94 пункта. В Германия DAX добави 1,24 на сто до 9 889,61 пункта. Френският САС 40 нарасна с 0,64% до 4 521,75 пункта. В Испания основният индекс IBEX 35 се разшири с 1,24% до 10 689,90 пункта.

Италианският бенчмарк FTSE MIB нарасна с 3,61% до 21 493,87 пункта, след като гласоподавателите оказаха силна подкрепа на новия министър-председател Матео Ренци и на неговата лявоцентристка Демократическа партия.

Първоначалните индикации от проведените в периода 22-25 май избори показват, че проевропейските партии ще заемат широко мнозинство в 751-членния парламент. Същевременно обаче броят на евроскептичните депутати се увеличава с 19 на сто до 143 места според първоначалните прогнози. Антиевропейските партии са спечелили най-много гласове във Франция, Великобритания, Гърция, Дания и други страни.

Междувременно през уикенда бяха проведени и президентски избори в Украйна след шестте месеца на политически вълнения. Прозападно настроеният милиардер Петро Порошенко извоюва победата, осигурявайки 55 на сто от гласовете. Той обеща да сложи край на конфликта и да насочи страната към Европа.

На икономическия фронт доверието сред потребителите в най-голямата европейска икономика – Германия, се очаква да остане на относително високи нива през юни според последните данни на института за проучване на общественото мнение GfK.

Германският индекс на потребителското доверие отчете ниво от 8,5 пункта през шестия месец на годината, оставайки без изменение спрямо постигнатото през май. Резултатът бе познат с точност от пазарния консенсус.

Освен че остана без изменение спрямо предходния месец, постигнатото ниво отново се оказа и най-високото от 2008 г. насам.

Същевременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги посочи, че негативната спирала на ниската инфлация и рисковете пред възстановяването на кредитирането в еврозоната ще накарат институцията да предложи пакет от мерки за облекчаване на паричната политика. Изявлението му дойде в навечерието на традиционното месечно заседание на Изпълнителния съвет на банката, което ще се проведе във Франкфурт следващия четвъртък.

Очакванията на централната банка са, че "ниската инфлация ще продължи, но постепенно ще се върне в близост до 2 на сто". Най-новите прогнози на институцията, публикувани през март, прогнозираха ръст на потребителските цени от 1,5 на сто през 2015 г. след покачване до 1,7 на сто към края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още