IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за АЛДЕ спада

ЕНП остава най-голямата партия в Европарламента, сочат неокончателни данни

12:46 | 26.05.14 г.
Подкрепата за АЛДЕ спада

В последните часове започна да намалява подкрепата за Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в изборите за Европейски парламент (ЕП), показват данните на социологическата агенция TNS/Scytl, която в сътрудничество с ЕП анализира постъпващата от държавите членки информация.

Първоначалните резултати, публикувани на сайта на Европарламента, сочеха, че партията ще има 71 места, но неокончателните данни към 12 часа сочат, че партията ще се задоволи с едва 66 депутати. В сегашния парламент АЛДЕ, в чието семейство е и ДПС, има 83 депутатски места.

Най-голямата партия в Европейския парламент остава ЕНП и взема още две депутатски места спрямо първите официални данни. Така християндемократите ще имат 214 места.

Леко се покачва и броят на депутатите на S&D (Прогресивния алианс на социалистите и демократите, или парламентарната формация на ПЕС). Партията обаче си остава на втора позиция с общо 189 депутати. В сегашния Европарламент ПЕС имат 196 депутати, а ЕНП – 274.

Пада подкрепата и за „Зелените“, които вече са с 52 места (от 57 в сегашния парламент). 

Според неокончателните данни повече места в ЕП ще има Европейската обединена левица – от 35 места в сегашния парламент до 42 места. Групата на свободата и демокрацията пък вече има 38 депутати, спрямо 31 в сегашния.

В ЕП влизат и членове, които не принадлежат на нито една политическа група в парламента с изтичащ мандат. Към 12 часа броят им е 63. Те могат да създадат нови групи, но за целта трябва да се „съюзят“ поне 25 депутати от най-малко седем държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още