IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия подкрепя България за Шенген

Страната ни има всички основания да смята, че през есента може да бъде взето положително решение, изтъкна външният министър Вигенин

21:30 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италия подкрепя България за Шенген

Италия подкрепя България за членството ѝ в Шенгенското пространство. Двете страни ще работят съвместно и по реализацията на проекта "Южен поток", съобщи външният министър Кристиан Вигенин след среща с италианския си колега Федерика Могерини в Рим.

Вигенин изтъкна, че страната ни има всички основания да смята, че през есента може да бъде взето решение за членството на България в Шенген, предаде БНР.

Италианският външен министър е заявила, че са готови по време на председателството на Съвета не просто да поставят този въпрос, но и активно да убедят останалите страни-членки.

Федерика Могерини е подчертала, че за Италия, България е готова да бъде част от Шенген и не вижда основания този въпрос да се отлага.

В тази връзка Вигенин потвърди, че среща между премиерите на България и Италия Матео Ренци и Пламен Орешарски ще се състои в сряда, 28 май, на която разговорът за членството на България в Шенген ще бъде продължен на ниво премиери.

Вигенин и Могерини са готови да действат съвместно на равнище външни министри за реализирането на проекта "Южен поток". Външният министър на Италия е потвърдила, че проектът за газопровод е важен за италианската държава.

Това, по думите на Кристиан Вигенин, би повдигнало въпроса за проекта на политическо равнище и ако има политически атаки срещу този икономически проект, двамата министри са готови да го защитават. 

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още