IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският Давос отново разедини САЩ и Европа

Близките търговски отношения на Европа с Русия възпират Брюксел да накаже по-строго Москва, докато Вашингтон може да разширява санкциите

10:45 | 22.05.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Руският Давос отново разедини САЩ и Европа

Франция, която реши да продаде два военни кораба на Москва за 1,2 млрд. долара въпреки санкциите на Европейския съюз (ЕС) и САЩ срещу Русия заради анексирането на Крим, ще бъде представлявана от най-голям контингент участници в т. нар. руски Давос, пише FT.

Висшият ешелон представители на американските компании, които обикновено участват на икономическия форум в Санкт Петербург обаче, ще е в намален състав през тази година.

Шестима шефове на френски компании ще се включат в икономическия форум в Санкт Петербург. Засега 7 от 12 главни изпълнителни директори на американски компании са отказали участие. Във форума ще се включат и над 50 посланици, повечето от които са от европейски държави. На събитието обаче няма да бъде видян нито един американски дипломат.

Участниците в руския икономически форум са още една илюстрация за различията между Европа и САЩ по въпроса как да се отговори на опитите на Москва да дестабилизира Източна Украйна след анексирането на Крим, посочва изданието. Близките търговски и инвестиционни отношения на Европа с Русия възпират Брюксел да накаже по-строго Москва, докато Вашингтон може да си позволи да разширява санкциите срещу физически лица и фирми от Руската федерация.

Списъкът с участниците на тазгодишният форум е също толкова дълъг, колкото и в предишни години. Единствено броят на чуждите дипломати и изпълнителни директори – гости на форума, е по-малък – от 700 през миналата година тази година се очаква те да са около 560.

Кристоф де Маржери, главен изпълнителен директор на френския петролен гигант Total, коментира, че „участието във форума е просто бизнес“. По думите му „да избягаш от политиката е добър начин ситуацията да се успокои в известен смисъл“.

Изпълнителните директори на EDF - Анри Пролио и на GDF - Suez Жан-Франсоа Сирели също ще се присъединят към форума в Санкт Петербург, както и шефовете на Schneider Electric, Alstom, Danone и други.

Външното министерство на Франция коментира, че участието е въпрос на решение на самите компании.

За форума са се записали и четирима германски главни изпълнителни директори на компании. Джо Кезер от Siemens и Йоханес Тайсен от Eon обаче отказаха участие.

От скандинавските държави във форума ще се включат шестима бизнес лидери, а от Великобритания – четирима, включително главният изпълнителен директор на ВР Боб Дъдли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... според плановете на задокеанските мозъци Путин вече трябваше да е влязъл с войски в Украйна, а Русия да е затънала до гуша в блатото на братоубийствена война и тотална изолация. Путин обаче пак ги изненада и сега европейските правителства не могат да забранят на свои фирми да работят с Русия. Нещо повече - тезата за московския злодей започва все повече да издиша. Путин каза: искате да си махнем войските - воала! Искате избори - моля, заповядайте! А после какво правим? Ще плащате ли газа на украинците, или да го спираме? Вие ли ще им плащате пенсии и заплати, или американците? И какво ще кажете за украинската армия в Донецк и Луганск - харесват ли ви клипчетата с изтърбушени от украински гаубици украински градове? Честит ви нов член! хахаха!И все пак за Европа в момента още никой не мисли за реалните проблеми от евентуален развод с Русия - избори, радини вълнения, нови лемури полазват просторните кабинети... обаче есента идва и ще започнат и новите да се събуждат... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
ти па кво се чудиш бе братче, те онея лъжат цял свят, че арабите им събориха негостъргачите, че и в руините паспортите намерили а черните кутии от самолетите били стопени от високата тепмпература .. :)))) пълни нещастници и само по TV код чрвено, оранжево, бенбяно ей са ни нападат една бесна орда терористи, целия свят са терористи само те са добрите, ама то май те са терористите на света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
... въпроса как да се отговори на опитите на Москва да дестабилизира Източна Украйна...----------------------------------Изглежда в щатите, каквото бъде казано пУ тИлИвизУра, на секундата се превръща в неопровержима истина от последна инстанция. Главата ми не е в състояние да побере, какви плоски до тотален абсурд манипулации и лъжи, могат да минат ! Колко леко може да бъде представено черното за бяло на хората ( което смятам, че обяснява, как избраха и последния си президент между впрочем).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още