IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции затвориха търговията с леки спадове

Несигурността сред инвеститорите е продиктувана от предстоящите избори за евродепутати, посочиха експерти

19:00 | 20.05.14 г.
Европейските акции затвориха търговията с леки спадове

Водещите индекси на Стария континент затвориха сесията във вторник с леки спадове, след като пазарните участници останаха до голяма степен колебливи на фона на предстоящите евроизбори в края на седмица. Натиск върху инвеститорските решения оказаха и очакванията за действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 се разшири минимално с 0,01% до 338,55 пункта. Негативен ефект върху измерителя оказа представянето на британския телеком Vodafone, който отчете седмо поредно тримесечие на спад на приходите от услуги. Листнатите на борсата в Лондон книжа на дружеството поевтиняха с 5,79%.

Водещият бенчмарк на Острова FTSE 100 се понижи с 0,58% до 6 804,66 пункта. В Германия DAX 30 пък спадна с 0,09% до 9 650,75 пункта.

Френският САС 40 също затвори със спад – от 0,30% до 4 456,35 пункта, докато в Мадрид IBEX 35 добави 0,28% до 10 454,60 пункта.

Европейските инвеститори като цяло са поставени в деликатно положение в последната седмица. Основната причина е несигурната макроикономическа картина, която кара пазарните участници да отбягват по-рисковите активи.

"Въпреки че световната икономическа картина като цяло не е прекалено ясна, в Европа е налице и допълнителен облак на несигурност с оглед на европейските избори тази седмица, при които евроскептиците от страните в региона се очаква да се справят добре", посочиха анализаторите от базираната във Великобритания инвестиционна компания Capital Spreads.

Водещата макроикономическа новина от региона бе докладът на Службата за национална статистика на Обединеното кралство за инфлацията на Острова. Индексът на потребителските цени нарасна с 1,8% на годишна база през април в сравнение с 53-месечно дъно от 1,6% през март.

Базисният измерител на инфлацията, който изключва нестабилните цени на енергията, тютюна и алкохола, също се повиши по-силно през април, отчитайки ръст от 2%. Месец по-рано инфлацията се ускори с годишния темп от 1,6 на сто.

Въпреки ускорението през април инфлацията като цяло остава по-ниска от заложеното. Английската централна банка вижда причините за това в изключително слабата производителност и в значителния застой на пазара на труда, което задържа растежа на потребителските цени под нормата.

Същевременно германските производствените цени се понижиха повече от очакваното във вторник. Данните за април показаха спад от 0,1 на сто на месечна и от 0,9% на годишна база. Отстъпленията бяха подпомогнати от по-силните от прогнозираното понижения на цените на енергията.

Швейцарският кредитор Credit Suisse бе признат за виновен от американското правосъдно министерство по обвиненията за укриване на данъци. Според американските власти финансовата институция е помогнала на хиляди клиенти да избегнат данъчно облагане, което сега ще коства на кредитора глоба в размер на 2,6 млрд. долара. Въпреки това книжата на дружеството поскъпнаха с 0,96% на борсата в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още