IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарската кралска фамилия увеличава инвестицията си в Deutsche Bank

Банката планира да увеличи капитала с още 8 млрд. евро, а катарската кралска фамилия се очертава да е най-големият нов инвеститор

08:50 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Катарската кралска фамилия увеличава инвестицията си в Deutsche Bank

Deutsche Bank съобщи, че ще набере 8 млрд. евро нов капитал, като катарската кралска фамилия се очертава да е най-големият нов инвеститор в банката, съобщава Ройтерс.

Финансовата институция вече набра 10,2 млрд. евро капитал през 2010 г. и още 3 млрд. евро през миналата година, но сумата се оказа недостатъчна да успокои инвеститорите за капиталовите позиции на банката на фона на затегнатите регулации.

Дял от банката на стойност 1,75 млрд. евро вече е притежаван от инвестиционен фонд, контролиран от шейх Хамад бин Джасим ал Тани, посочва още Deutsche Bank. Планира се също така да се наберат 6,3 млрд. евро чрез емисия права за съществуващите инвеститори в банката.

Финансовата институция пояснява, че ще се фокусира върху изпълнението на програма за ускоряване на растежа. Банката предвижда да наеме топ банкери в САЩ, да инвестира над 200 млн. евро за три години в дигитални подобрения в Германия и Европа, да наеме около 100 съветника в подкрепа на най-големите и корпоративни клиенти и да разшири екипа си за управление на богатството на ключовите пазари.

Вчера Надзорният съвет на Deutsche Bank се срещна, за да подготви увеличението на капитала, съобщават за Ройтерс запознати източници, пожелали анонимност.

Новите правила за банковия сектор в Европейския съюз (ЕС) изискват от финансовите институции да увеличат капитала, с който да покрият евентуални загуби. Това оказва допълнителен натиск върху германската банка да набере още средства. Спадът на приходите, в комбинация с ръста на разходите за съдебни спорове, допълнително натежа на кредитора.

Новите мерки ще доведат до ръст на капитала от първи ред на Deutsche Bank с около 230 базисни пункта от около 9,5%, колкото беше към края на първото тримесечие, до 11,8%, посочва банката. Досега банката се целеше в 10%, които трябваше да бъдат постигнати до март 2015 г., но и с тях банката би била зад много свои конкуренти. Сега не само ще има достатъчно резерви за бъдещи регулаторни изисквания, но и достатъчно средства за ръст в основния бизнес, заявява концернът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още