IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер се надява на споразумение между Русия и Украйна за газа

ЕК заедно с МВФ предприе усилия за икономическа подкрепа на държавния бюджет на Украйна

22:31 | 16.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йотингер се надява на споразумение между Русия и Украйна за газа

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази днес надежда за постигане на споразумение между Русия и Украйна за газа и заяви, че ЕК също има отговорност по въпроса, предаде ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия (ЕК) смята, че част от съвместната икономическа помощ на МВФ и ЕК за Украйна може да бъде изпратена на компанията Нафтогаз за плащане на определени сметки, заяви още Йотингер.

По думите му кризата между Русия и Украйна в газовата сфера и сигурността на доставките в Европа са били сред приоритетните въпроси на състоялата се среща.

Русия е готова да поднови преговорите с Украйна по условията за газовите доставки и цената на синьото гориво, ако Киев изплати частично дълга си към Газпром за 2014 г., съобщи по-рано днес Ройтерс, като се позовава на изказване на енергийния министър на Руската федерация Александър Новак.

Вероятно на 26 май ще се проведе тристранна среща с участието на Новак, украинския енергиен министър Юрий Продан и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, на която ще се обсъжда въпросът с газовия дълг на Украйна, допълват от Европейската комисия (ЕК).

ЕК заедно с МВФ предприе усилия за икономическа подкрепа на държавния бюджет на Украйна. Самата Украйна трябва да реши какво да прави с тези средства. У нас обаче се създаде впечатление, че част от тези пари ще бъдат изпратени на Нафтогаз Украйна за плащането на определени сметки, каза Йотингер.

Във връзка с новото послание на президента на Русия Владимир Путин към лидерите на 18-те страни-членки на ЕС Йотингер отбеляза, че в писмото се подчертава, че от 1 юни Украйна ще трябва да предплаща природния газ от Русия.

„По време на първите ни тристранни преговори на 2 май във Варшава се договорихме, че до края на май ще се извършват доставки на природен газ в Украйна без предплащане, а след това прекъсвания на доставките“, посочи Йотингер.

Той добави, че обсъждането на този въпрос продължава. Сдържано оптимистичен съм, че след 10-14 дни ще можем да разрешим нерешените проблеми и по този начин ще предотвратим евентуалните проблеми при снабдяването на Украйна с природен газ, каза той.

Йотингер посочи, че в новото послание на Путин става въпрос само за доставките на природен газ, обемите са били уточнени и остава да бъде уточнен въпросът за цената му.

Междувременно вчера Йотингер отхвърли полското искане за създаването на енергиен съвет и обвързването на газови покупки към единна европейска агенция. „Политически обвързана единна цена няма да има“, заяви той пред Frankfurter Allgemeine Zeitung . „За ЕС газът е продукт, а не политическо оръжие“.

Йотингер разчита на разширяване на мрежата от тръбопроводи за транспортиране на газ от една страна от ЕС в друга.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
path3434
преди 10 години
посетете и харесайте тази информационна страница за икономика и маркетинг. Показва много достоверни данни за икономиката на страната, такива каквито са. Използвани са и много инфогафики от Капитал, който разкриват истинската картина по индустрии - баанки, мини, електро. https://***.facebook.com/pages/Similarto-Ivan-Hadjiisky-Bulgarian-Sociologist/632934613466942?ref=hl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още