IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключиха сесията без ясна посока

Днес нямаше импулси, които да дадат нов тласък на индексите, заяви брокер

19:19 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси приключиха сесията без ясна посока

Европейските акции затвориха разнопосочно в петък, след като се колебаеха в рамките на деня между ръста и спада с оглед на загрижеността за за бавния растеж, ниската инфлация и солидните пазарни оценки, предава CNBC.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 затвори с ръст от 0,2% до 1 360,10 пункта. В Лондон FTSE 100 се повиши с 0,22% до 6 855,81 пункта. В Германия обаче DAX загуби 0,28 на сто до 9 629,10 пункта. Френският САС 40 нарасна с 0,26% до 4 456,28 пункта. В Испания основният индекс IBEX 35 добави 1,1% до 10 478 пункта. 

И отвъд Океана американските акции се колебаят между печалбите и загубите в началото на петъчната сесия след два дни на разпродажби. 

„Днес нямаше импулси, които да дадат нов тласък на индексите", заяви пазарният експерт Даниел Зауренц от Feingold Research. Вместо това развитието на икономиката в еврозоната причини главоболие на инвеститорите. Някои инвеститори се опасяват, че очакванията за растеж на валутния съюз може да са прекалено високи, заяви още брокерът.

Данни от четвъртък показаха, че растежът на икономиката в еврозоната в началото на годината е наполовина по-нисък от очакванията на анализаторите. Брутният вътрешен продукт в 18-те страни от зоната с единната валута нарасна между януари и март с 0,2 на сто, докато експерти очакваха увеличение от 0,4 на сто.

Търговският излишък на еврозоната се сви през март на годишна база, след като вносът и износът намаляха за първи път от края на 2013 г.

Обемът на търговията на Европейския съюз (ЕС) е започнал да пада рязко дори преди ескалацията на напрежението между 28-членния икономически блок и Русия, последвала анексирането на Крим през март, сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

В горната част на списъка с покупки на търговците бе RWE. Операторът се е възползвал от повишение на рейтинга от Goldman Sachs и с ръст на цените на акциите от 2,2% поведе германския Dax.

Deutsche Post приключи сесията с ръст от 1,2 на сто. При базираната в Бон логистична компания инвеститорите имаха шанс да влязат на по-ниска цена, след като в четвъртък по-слабите тримесечни данни предизвикаха спад на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 17.05.14 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още