IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Европа останаха разочаровани от данните за икономическия растеж

Минорното настроение на Wall Street също оказа влияние и борсите на Стария континент затвориха със спадове

19:51 | 15.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в Европа останаха разочаровани от данните за икономическия растеж

Европейските акции поевтиняха в четвъртък, след като данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Стария континент разочароваха, докато инвеститорите продължават да разсъждават над вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да прибегне до последващи парични стимули, пише CNBC. Минорният старт на сесията на Wall Street също оказа влияние.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 затвори със спад от 0,86% до 1 356,67 пункта. В Лондон FTSE 100 се понижи с 0,55% до 6 849,89 пункта. В Германия DAX загуби 1,01 на сто до 9 656,05 пункта. Френският САС 40 се смъкна с 1,25% до 4 444,93 пункта. В Испания основният индекс IBEX 35 е надолу с 2,35% до 10 36 5 пункта.

Растежът в еврозоната се размина с очакванията, като икономиките на Италия и Португалия отново навлязоха на негативна територия, а силният ръст на БВП на Германия не успя да компенсира слабите резултати в останалата част на валутния блок. По-рано през деня пък еврото слезе до 11-месечно дъно.

Продължаващото постепенно икономическо възстановяване в еврозоната се осъществява в съответствие с предварителните прогнози, изрази становището си ЕЦБ в своя традиционния месечен бюлетин.

Същевременно Евростат потвърди, че инфлацията в еврозоната е била 0,7% през април.

Акциите на Thomas Cook Group поевтиняха с около 12%, след като компанията обяви разочароващи продажби за първото полугодие.

Авиокомпанията EasyJet сви капитализацията си със 7% поради същата причина.

Книжата на Carphone Warehouse и Dixons поевтиняха, съответно – с 8% и с 10%, след като стана ясно, че компаниите ще се слеят в 3,8-милиарден гигант.

Deutsche Post сви с близо 5 на сто капитализацията си. Немските пощи оповестиха оперативна печалба, която се размина с очакванията.

Акциите на London Stock Exchange Group поскъпнаха с 0,56%. Лондонската борса реализира 50-процентен ръст на приходите за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
никви ръстове нема в тоя филм, потъва си кораба бавно и славно. Стига се едно ниво и после съвсем леко цъцри защото няма на къде повече от тук на татък каквото се опитваха да наливат от пусто в празно, само в ущърб ще е и на долу, фалити, и т.н. как си му е реда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още