IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха без ясна посока

Инвеститорите на Стария континент претегляха вероятността от облекчаване на паричната политика на ЕЦБ

19:17 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси приключиха без ясна посока

Борсите на Стария континент се представиха смесено в днешната сесия, като инвеститорите претегляха вероятността от облекчаване на паричната политика на ЕЦБ, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%, макар че други регионални индекси останаха близо до 6-годишни върхове.

Британският FTSE-100 прибави 0,1% до 6 878 пункта, германският DAХ е без изменение на ниво от 9 754 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,1% до 4 501 пункта.

Днес Ройтерс разкри, че ЕЦБ готви пакет от потенциални стимули преди заседанието си през юни, включително понижения на основните си лихви и целеви мерки за подкрепа на кредитирането.

Вместо обаче пазарите да се вдигнат при перспективата за вливане на по-голяма ликвидност в регионалната икономика, те се колебаеха, като инвеститорите гадаеха кога и какви мерки ЕЦБ може да обяви.

Португалските акции бяха сред най-големите губещи, като индексът PSI 20 спадна с 3,3% след информациите, че местната банка Millennium bcp обмисля да набере капитал, за да увеличи изплащането на задължения към държавата.

Акциите на немския застраховател Allianz се повишиха с 0,7%, въпреки че тримесечните резултати на компанията са засегнати от сериозен отлив на капитали от дъщерното й поделение за управление на активи Pimco.

Книжата на британската медия ITV спаднаха с 6,2%, след като тя оповести актуална информация.

Акциите на брокерската компания ICAP отстъпиха с 0,4%, след като тя обяви 4% спад на печалбата си преди данъци за фискалната си година.

Книжата на Compass се повишиха с 1,6%, след като британската фирма за услуги обяви специален дивидент и получи по-висока пазарна оценка от Barclays.

Икономическите данни от деня показаха, че инфлацията в Германия се е ускорила през април до 1,3% на годишна база. Във Франция инфлацията достигна 0,7%, което е под очакванията на анализаторите

Данните от Великобритания подкрепиха настроенията, че икономическото възстановяване е в ход. Британската безработица се смъкна до над 5-годишното дъно от 6,8%, като молбите за помощи при безработица отстъпиха до най-ниското равнище от октомври 2008 г.

Данните се появиха малко преди доклада за инфлацията на Bank of England, като гуверньорът Марк Карни занижи нагласите за вдигане на лихвите по-рано от очакваното, въпреки инерцията в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още