IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират да глобят BNP Paribas с 3,5 млрд. долара

Евентуално споразумение с американските власти би отнело седмици, а сумата на глобата може да нарасне

17:15 | 14.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
САЩ планират да глобят BNP Paribas с 3,5 млрд. долара

Властите в Съединените американски щати планират да наложат глоба на BNP Paribas, която може да надвиши 3,5 млрд. долара. САЩ обвиняват френската банка, че е помогнала за заобикаляне на някои американски санкции срещу редица страни, предава Bloomberg. 

Евентуално споразумение с американските власти би отнело седмици, а сумата на глобата може да нарасне още повече, изтъква агенцията. Сега споменаваната сума е доста по-голяма от 2-та млрд. долара, за които досега писаха медиите. Споразумението, което би могло да бъде най-голямата глоба при подобни санкции, все още е в процес на договаряне и сумата може да варира, заявиха четирима души, които са поискали да останат анонимни, защото преговорите са частни. 



Прокурорите от САЩ също се стремят към признаване на вината от BNP, която заяви през миналия месец, че може да плати повече от 1,1 милиарда долара за уреждане на случая. Споразумението може да бъде сключено през следващия месец, съобщиха запознати източници.

При представянето на прогнозите си за годишните финансови резултати банката, която е най-голямата във Франция по размер на активите, обяви, че санкциите, които я заплашват в САЩ, могат леко да надвишат провизиите, които е натрупала, за да ги покрие. BNP Paribas бе заделила 1,1 млрд. долара за извънсъдебно споразумение, но по всяка вероятност санкциите ще надхвърлят значително тази сума.

През октомври 2013 г. банката съобщи, че след дискусии с американското министерство на правосъдието и други щатски регулатори тя е преразгледала „определени доларови плащания с държави, физически и юридически лица”, който са били обект на санкции от САЩ. Тогава BNP Paribas не посочи за кои държави и лица става въпрос. Според Bloomberg обаче банката е обработвала трансфери и със Судан и Иран.

Решението за заделянето на провизиите идва, след като банки, сред които HSBC Holdings Plc, ING Groep и Standard Chartered платиха, за да избегнат обвиненията на САЩ, че са обработвали нередни трансфери със страни като Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
коминочистач
преди 10 години
Как една държава глобява чужда банка ?! А Кери да обясни това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още