IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси отново затвориха на зелена територия

Добри корпоративни данни изместиха огорчението от спада на бизнес увереността в Германия

19:13 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси отново затвориха на зелена територия

Добри корпоративни данни помогнаха на инвеститорите на европейските пазари да преодолеят огорчението от понижението на увереността на бизнеса в най-голямата икономика на Стария континент – Германия.

В същото време обаче ThyssenKrupp промени очакванията си за печалбата през тази фискална година в посока нагоре. Основание за оптимизъм от компанията видяха в намалението на разходите, както и по-добрите продажби на тежко оборудване, произведено от германския гигант. За второто тримесечие на фискалната година ThyssenKrupp постигна печалба от 271 млн. евро, спрямо загуба от 131 млн. евро за същия период на миналата година.

Тези данни доведоха до ръст на цената на акциите на компанията с малко над 4% до цена от 22 евро за брой.

Акциите на Airbus поскъпнаха с 6,4% до 52,66 евро за брой. Това е най-резкият скок на цената книжата за последните пет месеца, изчислява Bloomberg.

Компанията съобщи за намаление на печалбата си до 700 млн. евро през първото тримесечие на годината. Според очакванията на пазарите обаче печалбата на производителя на самолети трябваше да бъде до 659 млн. евро. Продажбите на Airbus се повишават с 5% до 12,6 млрд. евро, съобщи още компанията.

Благодарение на тези отчети настроенията на европейските пазари се запазват. Stoxx Europe 600 отчете ръст от 0,27 на сто до 341,89 пункта.

С 0,7% поскъпнаха книжата на AstraZeneca след очакванията, че Pfizer планира да повиши офертата си за фармацевтичната компания. Търговията с акциите на британския гигант се извършваше при цена от 4 642 пенса за брой.

Представянето на AstraZeneca подпомогна представянето на водещия индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100, коментира Market Watch. Индексът приключи на ниво от 6 873,08 пункта, което представлява увеличение от 0,31% спрямо затварянето на борсата в понеделник.

В Германия DAX 30 записа увеличение от 0,54 на сто до ниво от 9 754,43 пункта. Френският САС40 приключи сесията с ръст от 0,25% до стойност от 4 505,02 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още